LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Megkezdõdött a helyezkedés

Elsõ alkalommal látogat el a Dakar rally mezõnye Peruba a 2012-es verseny során, az elsõ állomás pedig az ország második legfontosabb városa, Arequipa.

A két részbõl álló napi szakaszt a motorosoknál Despres nyerte meg, az autóknál pedig Peterhansel gyõzött. Gordon egy órát állt a szakaszon technikai gondok miatt, így akármi is történik a kizárásával kapcsolatban, egyre kevesebb az esélye a végsõ gyõzelemre.

Ha a Dakarok történetében valaha számon tartják majd az elsõ perui szakaszgyõztest, akkor Cyril Despres neve kerül fel a listára. A francia motoros egy kis levegõvételhez jutott az összetettben, amire nagy szüksége is volt. A verseny tizenegyedik szakasza már nyújtott egy kis ízelítõt abból, ami a mezõnyre vár a következõ napokban: véges-végig dûnék és puha homok, járhatatlan utak és a „Dakaron bármi megtörténhet” – szlogen. A csütörtöki szakasz egy 195 és egy 131 kilométer hosszú szelektívbõl állt (a kamionosok csak egy 149 kilométeres mért szakaszt tettek meg), és az óraátállításnak köszönhetõen nagyon korai volt a reggeli rajt. Ennek ellenére Despres jól kapta el az ütemet, és megszerezte pályafutása 30. Dakaros szakaszgyõzelmét, ráadásul 2 perccel jobb idõt ment riválisánál, aki csak a harmadik legjobb idõt tudta elérni. Közéjük Gerard Garres Guell ékelõdött be (a jelenleg az összetett hatodik pozícióját birtokló KTM-es), aki Coma egyik legjobb barátja, és komoly segítõszerep hárulhat rá a következõ szakaszokon. Persze a 2 perc 22 másodperces elõny, amivel Despres kezdi a holnapi napot, fontos lehet a végelszámolásban, de elsõnek menni mindig nehéz, fõleg ilyen terepen. Minden esetre a két KTM-es izgalmas meccset vív a 2012-es Dakaron a gyõzelemért, és a végkifejletet az utolsó percekig elhúzzák.

Robby Gordonnak már szinte esélyes sincs arra, hogy megnyerje az idei Dakar rallyt. A fellebbezése miatt még versenyben lévõ amerikai megállt szerelni a szakaszon, és közel egy órát töltött egy helyben, így csak a huszadik helyet tudta megszerezni az Arica-Arequipa közötti szakaszon. A két Minis, Peterhansel és Roma az elsõ és második helyet vitte haza a Minikkel az X-Raidnek, az összetettben a francia tehát további értékes perceket gyûjtött a végsõ gyõzelem megszerzése érdekében. Az összetettben már 22 perc 49 másodperccel vezet a katalán elõtt, a harmadik Giniel De Villiers, aki a mai napot a negyedik helyen zárta.

A quadoknál ismét a Patronelli testvérek domináltak. Alejandro már a hetedik szakasz óta áll az élen, és már a tizedik, idei harmadik Dakaros szakaszgyõzelmét szerezte meg. A kamionosok külön útvonalon haladtak, õk csak egy, 149 kilométer hosszú szakaszt tettek meg. A Kamazok úgy tûnik, a verseny vége felé feltámadtak, a második gyõzelmüket szerezték meg, és ezúttal is Karginov volt a legjobb a csapatban. Hans Stacey lett a második 3 perccel lemaradva, a harmadik helyre pedig Miki Biaison érkezett meg. Az összetettben továbbra is De Rooy vezet.

Szalayékkal sok minden történt a két szelektíven, de ügyesen vették az akadályokat, és a 17. helyet szerezték meg, összetettben egyelõre a huszadik helyen állnak. Az Antaraval versenyzõ kettõs a továbbiakban Darázsi Zsoltiék és a versenykamion nélkül kell, hogy tovább versenyezzen, mivel az MAN-ben még tegnap tönkrement a kuplung, így a triónak be kellett fejeznie a 2012-es Dakar rallyt. A mai szakaszon Balázséknak meggyûlt a baja a kövekkel, de egy rugótöréstõl eltekintve szerencsésen megúszták a napot.

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay: Jót tesz a terepralinak, hogy világbajnoki rangot kapott
A Motorsport Világtanács döntése értelmében világbajnoki státuszt kap az FIA tereprali sorozata, amelyet 2022-ben írnak ki először az A.S.O.-val karöltve – a francia cég az elkövetkező öt évben a sorozat exkluzív promótere lesz.  A döntés ennek a nagyon népszerű és látványos szakágnak a fejlődését szolgálja, főleg, hogy a Dakar Rally is bevonódik a sorozatba, hiszen […]
Olvasd tovább
2021-06-22
A sivatag visszavár! Itt a 2022-es Dakar útvonala!
Nem volt elég a homokból és a dűnékből? Nos, a szervezők gondoskodtak róla, hogy a 44. Dakar rali résztvevőinek ne lehessen ilyen panaszuk.
Olvasd tovább
2021-05-12
Szalay levonta a tanulságokat
Szalay Balázs huszonöt éve indult az első Dakarján, s bár a jubileumi verseny nem úgy sikerült, ahogy tervezte, sajnos a sorozatos problémák és technikai gondok megakadályozták a célba érkezésben, ő nem adja fel. Szokásához híven levonta a tanulságokat, és mire vége az idei versenynek, már meglesz a jövőre vonatkozó terve is. Sőt, talán már meg […]
Olvasd tovább
2021-01-12