LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Negyven elõzés – nem semmi!

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettõs negyven autót elõzött meg szerdán és a 31. helyen zárta a San Juan és Chilecito közötti szakaszt, amely során 750 kilométert teljesített a mezõny (ebbõl 326 km volt a mért szakasz hossza).

Az utat patakátkelések színesítették és a végén 50 kilométernyi fesh fesh (vagyis laza szerkezetû, púderszerû homok) jelentette a desszertet, vagy sokak számára inkább fekete levest.

Az Opel Dakar Team kettõse addigra már túl volt egy defekten, majd pedig a mély homokban utolért két versenyzõt, akik nem akarták elengedni, úgyhogy íme eljõ a szilikózis – estére nemcsak az Antarában kellett légszûrõt cserélni, hanem a versenyzõinkre is ráfért volna egy komplett nyálkahártya és tüdõcsere. Ez végül érthetõ okokból elmaradt, de legalább a 31. hely megvolt, ami azt jelenti, hogy csütörtökön (az elsõ igazi Dakar-szakaszon) már kevesebbet kell majd elõzniük Szalayéknak. Mert ez a negyven… Nos, az bizony sok egy napra.
„Az ötvenedik kilométerig már megelõztünk tizenkét versenyzõt, majd kaptunk egy jobb hátsó defektet, úgyhogy elmentek hárman. Kezdhettük újra, s mire vége lett a szakasznak, negyvennél tartottunk, mindezt úgy, hogy az utolsó harminc kilométeren folyamatosan a porban autóztunk, mert az elõttünk lévõ buggy nem engedett el. A fesh fesh-ben pedig a por miatt nem tudtunk annyira közel menni hozzájuk, hogy magunktól elõzési pozícióba kerüljünk, pedig gyorsabbak voltunk, úgyhogy ott sok idõt veszítettünk” – mondta Szalay Balázs, aki szerint amúgy is szenvedõs nap volt a szerdai. Nagyon kellett figyelni az éles sziklák, kövek miatt defektveszélyes úton.

Ami az autót illeti: ezúttal jól bírta a hõséget és a magasságot is, bár Szalay nem akar semmit sem elkiabálni, inkább megnézné a számítógépes adatokat, mielõtt bármit is mondana. Tény viszont, hogy a szervizesek kedden éjszakába nyúlóan dolgoztak a probléma megoldásán, s hogy Robby Gordon mérnöke is átjött segíteni az Opel-csapathoz, hogy elemezze az adatokat. Ha nem ez, akkor a ráolvasás segített (utóbbit Bunkoczi László vállalta magára), a lényeg az, hogy végre volt megint egy technikai gondoktól mentes napja a csapatnak.

(fotó: Opel Dakar Team/DPPI)

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay levonta a tanulságokat
Szalay Balázs huszonöt éve indult az első Dakarján, s bár a jubileumi verseny nem úgy sikerült, ahogy tervezte, sajnos a sorozatos problémák és technikai gondok megakadályozták a célba érkezésben, ő nem adja fel. Szokásához híven levonta a tanulságokat, és mire vége az idei versenynek, már meglesz a jövőre vonatkozó terve is. Sőt, talán már meg […]
Olvasd tovább
2021-01-12
Szalay: „Nem tudjuk folytatni…”
Rettenetesen nehéz – igaz, abszolút logikus – döntést hozott az Opel Dakar Team párosa: nem folytatja a 2021-es Dakar ralit. A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős pénteken kétkerékhajtással nem vágott neki az emberpróbáló dűnéknek (nem tudott volna átmenni rajtuk), ezzel tulajdonképpen ki is szállt az érdemi küzdelemből, hiszen ez kizárást von maga után. Az egyetlen […]
Olvasd tovább
2021-01-09
Leestek egy dűnéről, de jött a mentőcsapat!
Egyszer fent, egyszer lent – néha egy napon belül mind a kettő. A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a Dakar rali csütörtöki szakaszának elején fent volt (az első ellenőrző ponton a 17. helyen haladt át), és utána is jó ideig remek tempót diktált. Utóbb azonban, körülbelül 30 kilométerrel a cél előtt utolérte Tom Coronelt, akinek […]
Olvasd tovább
2021-01-07