LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Negyven elõzés – nem semmi!

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettõs negyven autót elõzött meg szerdán és a 31. helyen zárta a San Juan és Chilecito közötti szakaszt, amely során 750 kilométert teljesített a mezõny (ebbõl 326 km volt a mért szakasz hossza).

Az utat patakátkelések színesítették és a végén 50 kilométernyi fesh fesh (vagyis laza szerkezetû, púderszerû homok) jelentette a desszertet, vagy sokak számára inkább fekete levest.

Az Opel Dakar Team kettõse addigra már túl volt egy defekten, majd pedig a mély homokban utolért két versenyzõt, akik nem akarták elengedni, úgyhogy íme eljõ a szilikózis – estére nemcsak az Antarában kellett légszûrõt cserélni, hanem a versenyzõinkre is ráfért volna egy komplett nyálkahártya és tüdõcsere. Ez végül érthetõ okokból elmaradt, de legalább a 31. hely megvolt, ami azt jelenti, hogy csütörtökön (az elsõ igazi Dakar-szakaszon) már kevesebbet kell majd elõzniük Szalayéknak. Mert ez a negyven… Nos, az bizony sok egy napra.
„Az ötvenedik kilométerig már megelõztünk tizenkét versenyzõt, majd kaptunk egy jobb hátsó defektet, úgyhogy elmentek hárman. Kezdhettük újra, s mire vége lett a szakasznak, negyvennél tartottunk, mindezt úgy, hogy az utolsó harminc kilométeren folyamatosan a porban autóztunk, mert az elõttünk lévõ buggy nem engedett el. A fesh fesh-ben pedig a por miatt nem tudtunk annyira közel menni hozzájuk, hogy magunktól elõzési pozícióba kerüljünk, pedig gyorsabbak voltunk, úgyhogy ott sok idõt veszítettünk” – mondta Szalay Balázs, aki szerint amúgy is szenvedõs nap volt a szerdai. Nagyon kellett figyelni az éles sziklák, kövek miatt defektveszélyes úton.

Ami az autót illeti: ezúttal jól bírta a hõséget és a magasságot is, bár Szalay nem akar semmit sem elkiabálni, inkább megnézné a számítógépes adatokat, mielõtt bármit is mondana. Tény viszont, hogy a szervizesek kedden éjszakába nyúlóan dolgoztak a probléma megoldásán, s hogy Robby Gordon mérnöke is átjött segíteni az Opel-csapathoz, hogy elemezze az adatokat. Ha nem ez, akkor a ráolvasás segített (utóbbit Bunkoczi László vállalta magára), a lényeg az, hogy végre volt megint egy technikai gondoktól mentes napja a csapatnak.

(fotó: Opel Dakar Team/DPPI)

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay sajnálja, de megérti a Silkway rali törlését
A végsőkig kivártak, de nem lehetett tovább halogatni a döntést: a Silkway rali szervezői az orosz sportminisztérium és a helyi autósport szövetség javaslatára törölték a versenyüket, amely július 2-án rajtolt volna Moszkvából, és nyolc szakasz megtétele után Kazanyban ért volna célba. Az immár hagyományosnak tekinthető viadal mind az autósok, mind a motorosok világkupa-sorozatának része lett […]
Olvasd tovább
2020-06-02
Tervezd meg a Grandland X új külsejét!
Megújulás előtt áll az Opel Grandland X! Ha a csapat műhelyében hófehéren áll a versenyautó, az mindig két dolgot jelent: az egyik, hogy készülünk valamire, a másik, hogy megújulunk. A nagy sivatagi versenyek után általában jön az ihlet, hogy milyen, a konkurenciától ellesett újításokkal ruházzuk fel a versenygépet. Bár a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős […]
Olvasd tovább
2020-05-29
Elmarad a 2020-as HunGarian Baja
A HunGarian Baja szervezői úgy döntöttek, a kialakult egészségügyi helyzet és az érvényben lévő törvényi háttér miatt az idén nem rendezik meg a magyar világkupa-versenyt, amelyen az Opel Dakar Team párosa, Szalay Balázs és Bunkoczi László is jó néhányszor rajthoz állt – volt, hogy a dobogón ünnepelhetett –, s amely az idén már 17. alkalommal […]
Olvasd tovább
2020-05-22