LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Nem tréfa – kapásból sivatag!

Talán már senkit sem lep meg a hír: a 35. Dakar-ralinak is Dél-Amerika ad otthont – így immár ötödik alkalommal száguld ott a mezõny (2009 óta). Többek között ezt jelentették be szerdán, a verseny párizsi sajtótájékoztatóján.

A viadal 2013 január 5-én kezdõdik és 20-áig tart, a versenyzõk Peru fõvárosából, Limából rajtolnak, hogy azután Santiago de Chilében érjenek célba. A szünnapot az argentin San Miguel de Tucumánban tartják – és a verseny történetében elõször az elsõ naptól kezdve sivatagban száguld a mezõny.
Alig két hónappal ezelõtt a motorosok és autósok a Dakar-rali keretében fedezték fel a perui sivatagot – annak minden lenyûgözõ szépségével és persze nehézségével, a homoktengerrel, amelyen ha valaki át akart jutni, annak elég nagy elszántságra volt szüksége. Viszont csak így érhették el a versenyzõk a limai célt. A soron következõ verseny meg éppen innen, Peru fõvárosából indul, ami szintén hatalmas kihívást jelent, hiszen visszafelé sem lesz könnyebb átszelni a perui sivatagot, mint az idén odafelé volt.

Az elképesztõ kihívásnak ígérkezõ viadal végén a versenyzõk Santiago de Chilében érnek célba – a mezõny elsõ alkalommal látogat ide. Chile, amely a mezõny számára egyenlõ az Atacama-sivataggal, ezúttal a fõvárosban ünnepli meg a Dakar hõseit, akik több ezer kilométer megtétele után érkeznek majd meg a Csendes-óceán partjáról, Argentínán keresztül Chilébe. Ja, és persze az Andok átszelése ezúttal sem maradhat el – s a kis argentin kiruccanás egészen másfajta kihívást jelent majd, mint a sivatag.
A 2013-as Dakar tehát semmivel sem ígérkezik könnyebbnek, mint az elõzõek – a motorosok, quadosok, autósok és kamionosok május 15-étõl nevezhetnek a viadalra.

“Minden évben nagyon izgalmas, hogy már márciusban megtudjuk a verseny néhány konkrétumát, így már most elkezdhetünk tervezgetni. Mert hát nyilván a terepralisok életében a Dakar-rali a csúcs, mi is szeretnénk újra meg újra visszamenni – mondta az Opel Dakar Team pilótája, Szalay Balázs, aki eddig 11 alkalommal állt rajthoz a világ leghíresebb terepraliversenyén, és az idén eddigi legjobb eredményét elérve huszadikként ért célba. – Érdekes lesz a rajt Peruban, az idén nagyon megszerettem az ottani szakaszokat és Limát is. Izgalmas lesz, már az elsõ perctõl kezdve, hiszen míg az afrikai és az eddigi dél-amerikai Dakarokon is volt idõ bemelegedni, mielõtt a mezõny megérkezett a sivatagba, addig most már az elsõ napon ízelítõt kapnak majd az indulók a dûnékbõl. Nem lesz könnyû! De a Dakar sohasem az, és jól is van ez így…

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay: Jót tesz a terepralinak, hogy világbajnoki rangot kapott
A Motorsport Világtanács döntése értelmében világbajnoki státuszt kap az FIA tereprali sorozata, amelyet 2022-ben írnak ki először az A.S.O.-val karöltve – a francia cég az elkövetkező öt évben a sorozat exkluzív promótere lesz.  A döntés ennek a nagyon népszerű és látványos szakágnak a fejlődését szolgálja, főleg, hogy a Dakar Rally is bevonódik a sorozatba, hiszen […]
Olvasd tovább
2021-06-22
A sivatag visszavár! Itt a 2022-es Dakar útvonala!
Nem volt elég a homokból és a dűnékből? Nos, a szervezők gondoskodtak róla, hogy a 44. Dakar rali résztvevőinek ne lehessen ilyen panaszuk.
Olvasd tovább
2021-05-12
Szalay levonta a tanulságokat
Szalay Balázs huszonöt éve indult az első Dakarján, s bár a jubileumi verseny nem úgy sikerült, ahogy tervezte, sajnos a sorozatos problémák és technikai gondok megakadályozták a célba érkezésben, ő nem adja fel. Szokásához híven levonta a tanulságokat, és mire vége az idei versenynek, már meglesz a jövőre vonatkozó terve is. Sőt, talán már meg […]
Olvasd tovább
2021-01-12