LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Oroszlecke – régrõl és a közelmúltból
Gum áruház, Lenin Mauzóleum, Vaszilij Blazsennij székesegyház… Akik elég idõsek ahhoz, hogy tanultak orosz nyelvet az általános iskolában, azok kötelezõen tudják még ma is, milyen nevezetességek találhatóak a moszkvai Vörös téren, hiszen annak idején tananyag volt. 


Szalay Balázs és Bunkoczi László sem kivétel ez alól, sõt, együtt és külön-külön is jártak már a legendás Vörös téren. Együtt éppenséggel tavaly ilyenkor, hiszen ott tartották a Selyemút-rali rajtceremóniáját. De még milyen rajtceremónia volt!

„Életem legmagasabb rajtdobogójára gurultam fel a Vörös téren, volt vagy két emelet magas, hasonlóan a tribünhöz, amit mellé építettek. Nagyon magasan voltunk, beláttuk az egész teret, amely tele volt szurkolókkal… Elképesztõ érzés volt! – emlékezett a korábbi magyar bajnok Szalay, aki technikai hiba miatt ugyan búcsúzott a tavalyi viadalról, de amíg versenyben voltak Bunkoczival, addig remek részeredményeket produkáltak. 
Érdekesség egyébként, hogy Szalaynak szenvedélye az utazás, volt egy olyan gyerekkori álma, hogy a lehetõ legtöbb országba szeretne eljutni, és most már jóval negyven fölött tart… Moszkvában sem tavaly járt elõször, hanem a nyolcvanas évek közepén, amikor még egészen más volt a világ…

„A Lenin múzeum fogott meg a legjobban, láttam az autóját, a dolgozószobáját, a korábbi cárok koronáját, trónját – lenyûgözõ volt. Ma már ezek a kincsek nincsenek ott, amit nagyon sajnálok, mert nagyon nagy hatással voltak rám, s szerintem most is érdekelné a turistákat. Ettõl függetlenül van látnivaló bõven a Vörös téren, Moszkvában meg aztán pláne, úgyhogy mindig jó szívvel megyek vissza” – folytatta az Opel Antara pilótája, aki szerdán utazik el az orosz fõvárosba, ahol szombaton rajtol el a szezon egyik legrangosabb terepraliviadala, a Selyemút-rali, amelynek össztávja majd’ négyezer kilométer és Moszkvából Gelendzsikbe tart – átszelve közben a Kalmük-sivatagot. 

„Gyerekként mindig néztem a Vörös térrõl sugárzott felvonulásokat és naivan arról álmodtam, egyszer majd én is mehetek ott egy harckocsival. Évtizedekkel késõbb, egy másfajta erõgéppel és persze képletesen valóra válik az álmom. S hogy mit várok a fiúktól? Azt, hogy mindenki a legjobb tudása szerint tegye a dolgát, s menjenek, ahogy bírnak…” – mondta Németh Ottó csapatfõnök, aki szintén elkíséri az Opel Dakar Teamet Moszkvába.

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay: Jót tesz a terepralinak, hogy világbajnoki rangot kapott
A Motorsport Világtanács döntése értelmében világbajnoki státuszt kap az FIA tereprali sorozata, amelyet 2022-ben írnak ki először az A.S.O.-val karöltve – a francia cég az elkövetkező öt évben a sorozat exkluzív promótere lesz.  A döntés ennek a nagyon népszerű és látványos szakágnak a fejlődését szolgálja, főleg, hogy a Dakar Rally is bevonódik a sorozatba, hiszen […]
Olvasd tovább
2021-06-22
A sivatag visszavár! Itt a 2022-es Dakar útvonala!
Nem volt elég a homokból és a dűnékből? Nos, a szervezők gondoskodtak róla, hogy a 44. Dakar rali résztvevőinek ne lehessen ilyen panaszuk.
Olvasd tovább
2021-05-12
Szalay levonta a tanulságokat
Szalay Balázs huszonöt éve indult az első Dakarján, s bár a jubileumi verseny nem úgy sikerült, ahogy tervezte, sajnos a sorozatos problémák és technikai gondok megakadályozták a célba érkezésben, ő nem adja fel. Szokásához híven levonta a tanulságokat, és mire vége az idei versenynek, már meglesz a jövőre vonatkozó terve is. Sőt, talán már meg […]
Olvasd tovább
2021-01-12