LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Palik pályafutása legjobb részeredményét elérve 16. lett

Igazán kemény szakasszal folytatódott a Dakar-rali – az autós mezõnynek mindössze az egyhatoda ért célba sötétedésig

Az autósoknál a két fõ esélyes, Carlos Sainz és Stéphane Peterhansel felborult (de mindketten folytatni tudták a küzdelmet), a motorosoknál pedig az éllovas Marc Coma jócskán veszített az elõnyébõl gumiproblémák miatt.

Túlzás lenne azt állítani, hogy gondmentes volt a Dakar-rali ötödik szakasza.

Ami a részsikereket illeti: az autósoknál a dél-afrikai Giniel de Villiers, a motorosoknál az amerikai Jonah Street volt a leggyorsabb.  A magyarok közül Palik László érte el sötétedésig a tábort: pályafutása legjobb Dakar-részeredményét produkálta ezen a szakaszon (16. lett), de ha õszinte akar lenni, maga sem tudja, hogyan.

“Borzalmas szerencse is kellett ahhoz, hogy most itt vagyunk, két defektet kaptunk és eltört az egyik elsõ féltengelyünk, úgyhogy nem tudom, miként verekedtük át magunkat az utolsó dûnesoron. Egyszer majdnem orra is estünk, egy hatalmas katedráldûnérõl jöttünk lefelé, az autó orral állt a homokban és kicsin múlt, hogy nem fordult át. Az égiek segítettek, talán az édesanyám tette rá a mutatóujját az autó hátuljára, hogy ne billenjen át.”

A magyar motoros, Dési János is elérte a tábort még szürkület elõtt, õ a 48. helyen ért célba, az összetettben pedig felzárkózott a 32-re. Nem volt könnyû napja, hatalmasat esett, a keze meg is sérült, úgyhogy rövid idõre õ is tiszteletét tette a kórházsátorban.

Szalay Balázs még éppen sötétedés elõtt ért ki a szürke dûnék közül – 26. helye egyben azt is jelenti, hogy az elõzõ napi technikai gondja után (a kormányrúdja tört el) megkezdte a felzárkózást. A keddje egyébként kalandosra sikeredett, 20 kilométeren keresztül egy nagy fogó segítségével vezette az autót, aztán hatalmas mázlijára talált valakit az út szélén, aki meghegesztette.

Liszi László és Fenesi József is küzd az elemekkel. A magyar pilóta dupla defektet kapott és eltört az autójában a felsõ lengõkar, de megoldotta a problémát: a helyiek jó darabon tolták, és a faluhoz közel valaki meg tudta hegeszteni a törött alkatrészt, úgyhogy õk is jönnek a szakaszon, õk viszont már biztosan sötétben teljesítik.


(A Nemzeti Sport engedélyével)

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Alternatív megoldások a Marokkó ralin
A marokkói világkupa-futam szervezői a jelenlegi helyzetnek megfelelően átszabták a terveiket, így az eddigiektől eltérően nem szállodában laknak majd a mezőny tagjai, hanem ahogy régen, egy nagyobb, zárt tábort építenek fel számukra, hogy a lehető legkevesebbet érintkezzenek a helyiekkel, így óvva a saját és az ő egészségüket. Az eredeti terv szerint a verseny Agadirból rajtolt […]
Olvasd tovább
2020-06-26
Dakar 2021: Kihívásokkal teli, technikás útvonal!
Arábia, ahogyan még sohasem láttuk – itt a Dakar rali 2021-es útvonala! A 43. Dakar ralit január 3-ától 15-éig tartják meg Szaúd-Arábiában – immár második alkalommal vendégeskedik a mezőny a Közel-Keleten. A verseny minden egyes mért szakasza új, ami azt jelenti, hogy a versenyzők folytathatják az ország, és az ottani sivatag felfedezését. Az útvonalat úgy […]
Olvasd tovább
2020-06-11
Szalay sajnálja, de megérti a Silkway rali törlését
A végsőkig kivártak, de nem lehetett tovább halogatni a döntést: a Silkway rali szervezői az orosz sportminisztérium és a helyi autósport szövetség javaslatára törölték a versenyüket, amely július 2-án rajtolt volna Moszkvából, és nyolc szakasz megtétele után Kazanyban ért volna célba. Az immár hagyományosnak tekinthető viadal mind az autósok, mind a motorosok világkupa-sorozatának része lett […]
Olvasd tovább
2020-06-02