LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Palik pályafutása legjobb részeredményét elérve 16. lett

Igazán kemény szakasszal folytatódott a Dakar-rali – az autós mezõnynek mindössze az egyhatoda ért célba sötétedésig

Az autósoknál a két fõ esélyes, Carlos Sainz és Stéphane Peterhansel felborult (de mindketten folytatni tudták a küzdelmet), a motorosoknál pedig az éllovas Marc Coma jócskán veszített az elõnyébõl gumiproblémák miatt.

Túlzás lenne azt állítani, hogy gondmentes volt a Dakar-rali ötödik szakasza.

Ami a részsikereket illeti: az autósoknál a dél-afrikai Giniel de Villiers, a motorosoknál az amerikai Jonah Street volt a leggyorsabb.  A magyarok közül Palik László érte el sötétedésig a tábort: pályafutása legjobb Dakar-részeredményét produkálta ezen a szakaszon (16. lett), de ha õszinte akar lenni, maga sem tudja, hogyan.

“Borzalmas szerencse is kellett ahhoz, hogy most itt vagyunk, két defektet kaptunk és eltört az egyik elsõ féltengelyünk, úgyhogy nem tudom, miként verekedtük át magunkat az utolsó dûnesoron. Egyszer majdnem orra is estünk, egy hatalmas katedráldûnérõl jöttünk lefelé, az autó orral állt a homokban és kicsin múlt, hogy nem fordult át. Az égiek segítettek, talán az édesanyám tette rá a mutatóujját az autó hátuljára, hogy ne billenjen át.”

A magyar motoros, Dési János is elérte a tábort még szürkület elõtt, õ a 48. helyen ért célba, az összetettben pedig felzárkózott a 32-re. Nem volt könnyû napja, hatalmasat esett, a keze meg is sérült, úgyhogy rövid idõre õ is tiszteletét tette a kórházsátorban.

Szalay Balázs még éppen sötétedés elõtt ért ki a szürke dûnék közül – 26. helye egyben azt is jelenti, hogy az elõzõ napi technikai gondja után (a kormányrúdja tört el) megkezdte a felzárkózást. A keddje egyébként kalandosra sikeredett, 20 kilométeren keresztül egy nagy fogó segítségével vezette az autót, aztán hatalmas mázlijára talált valakit az út szélén, aki meghegesztette.

Liszi László és Fenesi József is küzd az elemekkel. A magyar pilóta dupla defektet kapott és eltört az autójában a felsõ lengõkar, de megoldotta a problémát: a helyiek jó darabon tolták, és a faluhoz közel valaki meg tudta hegeszteni a törött alkatrészt, úgyhogy õk is jönnek a szakaszon, õk viszont már biztosan sötétben teljesítik.


(A Nemzeti Sport engedélyével)

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Dakar_desert
Dakar: újítások pro és kontra
Tilos lesz a telefon és a GPS az autókban, minden háromszáz kilométernél hosszabb mért szakaszon kötelezően beiktatnak 15 perc pihenőt, és előkészített, színes itinert kap minden résztvevő.   Javában zajlanak az előkészületek a 2020-as Dakar ralira, amelyen jó néhány újítás várja a versenyzőket, ha nem lenne elég, hogy vadonatúj helyszínen, Szaúd-Arábiában rendezik meg a viadalt, […]
Olvasd tovább
2019-06-14
Szalay Balázs - Nagy futam
Szalay: Nagy futam, nagy élmény!
Immár hetedik alkalommal tartották meg a Nagy Futamot, amelyre ezúttal is több tízezer ember volt kíváncsi Budapest gyönyörű, történelmi belvárosában. Hosszú, tömött sorokban álltak a szurkolók az Andrássy út két oldalán, valamint az Erzsébet téren, és aki csak villanásnyi képeket látott a hátsó sorokból, az is megérezte az utcai parádé hangulatát – méghozzá az elképesztő […]
Olvasd tovább
2019-05-01
Szalay Balázs átadta a kormányt
A mi kis falunk Gyurijának Dakar-kalandja
Szalay Balázs nem túl gyakran adja ki a kezéből a volánt – még az utcán sem, nemhogy a versenypályán, most azonban kivételt tett. A mi kis falunk című sorozat susogós tréningruhát viselő futballtrénere, Gyuri – vagyis Lengyel Tamás – kedvéért.   Miután az RTL Klub elképesztően népszerű sorozatának múlt szombati epizódjában Gyuri épp a Dakart […]
Olvasd tovább
2019-04-27