LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Pihenõnap és gulyásleves

Különleges nap volt. Abból a szempontból mindenképp, hogy nyolc órakor ébredt az Africa Race-tábor a megszokott öt helyett. Meg azért is, mert reggel nem kezdtek el rögtön zúgni az aggregátorok és berregni a motorok, hanem mindenki kivárt egy kicsit. Gyönyörködött az Atlanti-óceán hullámaiban, az itteni napfelkeltében, nyugodtan megitta a kávéját – a pihenõnap ugyanis éppen arra való, hogy az ember egy kicsit lelassítson. 

Hogy a szerelõk ne rohanjanak, hanem szépen, komótosan átnézhessék a versenyautót, motort vagy kamiont, hogy a versenyzõk olvasgatva, beszélgetve pihenjenek, és lélekben felkészüljenek a hátralévõ kalandokra. 
Mert azokból lesz bõven az elõttünk álló mauritániai szakaszokon, amelyektõl a legtöbben tartanak kicsit. Akik ismerik ezeket a pályákat, azért, akik pedig nem, azok a sztorik miatt, amiket a mauritániai dûnékrõl, homokhegyekrõl, vendégmarasztaló, puha homokról hallottak. 
Ami Szalay Balázst és Bunkoczi Lászlót illeti, nos, õk a kellõ tisztelettel ugyan, de várják az elõttük álló napokat, s nem csupán azért, mert a javuló tendenciát mutattak az utóbbi két szakaszon, hanem azért is, mert Szalay homokon szeret igazán autózni, a mögöttünk lévõ köves, sziklás részeket inkább meghagyná másnak, ha lehetne. 
„A szervizcsapat olajat cserélt a váltóban, motorban, fékekben, a Mokka kapott új féltengelyeket, szûrõt, és persze a hátsó ajtót is rögzítették, ami a szombati szakaszon leszakadt. Ezen felül átnézték a kocsit tövirõl hegyire, a kopó alkatrészek helyet újat raktak be – már csak elõvigyázatosságból is. Tették, amit kellett, tették, amit mindig tesznek a szünnapon. Számomra nagyon megnyugtató, hogy az õ kezükben van az autó, hiszen mindig, mindent megtesznek, hogy a lehetõ legjobb autóval álljunk oda a következõ napi rajthoz” – dicsérte az Õri Péter, Kecskés István, Szabolcsi Pál összeállítású szervizcsapatot Szalay Balázs, aki elõbb csapatfotózásra vezényelte a társaságot (meg kellett örökíteni, hogy ilyen gyönyörû táborban van a pihenõnap), majd interjúkat adott, késõbb pedig olvasgatott a tengerparton. Így készült fel az elõtte álló kihívásokra. A navigátor, Bunkoczi László is olvasott, ügyeket intézett, sétálgatott, de látszott, fejben nincs itt a táborban. Már a mauritániai dûnéket rótta, már azokon gondokodott. 
Hiába no, pihenõnap ide vagy oda, egy maratoni sivatagi verseny közben nem könnyû kikapcsolni. 
Arra a fél órára azért sikerült, amikor Kovács Miklós kamionos csapatával elfogyasztotta az immár hagyományos pihenõnapi ételnek számító gulyáslevest (amelyet a Scania-alakulat tagjai fõztek bográcsban)…


AFRICA RACE
Az állás az 5. szakasz után. Autósok: 1. Kanat Sagirov, Vitalij Jevtyekov (kazah, ukrán, Toyota Hilux) 18:33:08, 2. Thomasse, Larroque (francia, Optimus) 27:43 p h., 3. Serradori, Haquette (francia, Proto) 41:18 p h., …8. Szalay, Bunkoczi (magyar, Opel Mokka) 1:45:36 ó h. Kamionosok: 1. Anton Sibalov, Robert Amatics, Almaz Kisamijev (orosz, Kamaz) 18:47:18, 2. Sz. Kuprijanov, A. Kuprijanov, Tanyin (orosz, Kamaz) 1:02:26 ó h., 3. Jacinto, Teixeira Marques, Cochinho (portugál, MAN) 2:12:20 ó h., 4. Kovács, Czeglédi, Ács (magyar, Scania) 3:41:22 ó h. Motorosok: 1. Pal Anders Ullevalseter (norvég, KTM) 21:28:25, 2. Nifontova (orosz, Husqvarna) 2:15:42 ó h., 3. 

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay sajnálja, de megérti a Silkway rali törlését
A végsőkig kivártak, de nem lehetett tovább halogatni a döntést: a Silkway rali szervezői az orosz sportminisztérium és a helyi autósport szövetség javaslatára törölték a versenyüket, amely július 2-án rajtolt volna Moszkvából, és nyolc szakasz megtétele után Kazanyban ért volna célba. Az immár hagyományosnak tekinthető viadal mind az autósok, mind a motorosok világkupa-sorozatának része lett […]
Olvasd tovább
2020-06-02
Tervezd meg a Grandland X új külsejét!
Megújulás előtt áll az Opel Grandland X! Ha a csapat műhelyében hófehéren áll a versenyautó, az mindig két dolgot jelent: az egyik, hogy készülünk valamire, a másik, hogy megújulunk. A nagy sivatagi versenyek után általában jön az ihlet, hogy milyen, a konkurenciától ellesett újításokkal ruházzuk fel a versenygépet. Bár a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős […]
Olvasd tovább
2020-05-29
Elmarad a 2020-as HunGarian Baja
A HunGarian Baja szervezői úgy döntöttek, a kialakult egészségügyi helyzet és az érvényben lévő törvényi háttér miatt az idén nem rendezik meg a magyar világkupa-versenyt, amelyen az Opel Dakar Team párosa, Szalay Balázs és Bunkoczi László is jó néhányszor rajthoz állt – volt, hogy a dobogón ünnepelhetett –, s amely az idén már 17. alkalommal […]
Olvasd tovább
2020-05-22