LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Plusz egy szakasz Mauritániában!
Egy extra szakasz Mauritániában – kizárólag homokon! Az Africa Race szervezõi ennyit már elárultak a 2015-ös versenyükrõl, amelynek elõkészítése (természetesen) rég elkezdõdött. Mondják, egy ilyen nagyszabású viadal szervezése akkor kezdõdik, amikor az elõzõ véget ér – és az Africa Race esetében sincs ez másként. 

Amit már most tudunk: a verseny december 28. és január 15. között zajlik majd, a klasszikus Dakar-ralik útvonalán: a mezõny Marokkót és Mauritániát átszelve érkezik meg a Rózsaszín-tó partjára, Dakarba, csakúgy, mint az elõzõ években – hiszen a következõ már a hetedik Africa Race lesz zsinórban. Az adminisztratív és technikai ellenõrzést december 28-án tartják, és senkinek sincs kétsége arról, hogy hatalmas érdeklõdés, több ezer szurkoló elõtt – hiszen sokan szeretnék látni ezeket a gyönyörû versenygépeket. 
Miután a mezõny behajózik Marokkóba, az elsõ szakaszt december 30-án tartják meg, amely afféle bemelegítésként szolgál majd a mezõny számára. Ezt további négy marokkói szakasz követi, majd a jól megérdemelt pihenõnap következik, hogy a versenyzõk feltöltõdhessenek a mauritániai homokos szakaszok, az emberpróbáló dûnék elõtt. A fentebb említett plusz egy homokos szakasz egyébként mindenkinek örömet szerez majd, aki szereti átélni a szabadság, a felfedezés örömét. A mezõny aztán január 11-én érkezik meg a Rózsaszín-tó partjára, ahol mindig szeretettel fogadják a versenyzõket. 
Ami magát az útvonalat illeti, a Dakar-gyõztes René Metge-nek és kis csapatának mindig nagy fejtörést okoz, hogy új pályákat, és új táborhelyeket találjon a mezõny számára, hiszen nem csupán az a fontos, hogy szép helyen legyen a tábor a sivatagban, hanem az is, hogy a lehetõ legrövidebbek legyenek az összekötõ szakaszok. Hiszen az Africa Race-re mindenki azért megy, hogy a lehetõ legtöbb versenykilométert megtegye – tét nélkül senki sem szeret autózni vagy motorozni. 
Nos, az útvonal tervezése máris zajlik: egyelõre a számítógépen tervezgetnek, de májusban útra kelnek és kétszer bejárják a lehetséges helyszíneket, majd szeptemberben még egyszer, hogy biztosra menjenek, s hogy az itiner a lehetõ legpontosabb legyen. 
Metge annyit már elárult, hogy két hurokszakaszt is beiktatnak a rendezõk, ami azt jelenti, hogy lesz egy tábor, amelyben három éjszakát tölt a mezõny. Ez egyrészt garantálja a jó hangulatú tábori életet, másrészt lehetõséget ad a szervizcsapatoknak a megszokottnál valamivel kényelmesebb munkára és az átlagosan három-négy óra alvásidõ meghosszabbítására. 

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Dakar_desert
Dakar: újítások pro és kontra
Tilos lesz a telefon és a GPS az autókban, minden háromszáz kilométernél hosszabb mért szakaszon kötelezően beiktatnak 15 perc pihenőt, és előkészített, színes itinert kap minden résztvevő.   Javában zajlanak az előkészületek a 2020-as Dakar ralira, amelyen jó néhány újítás várja a versenyzőket, ha nem lenne elég, hogy vadonatúj helyszínen, Szaúd-Arábiában rendezik meg a viadalt, […]
Olvasd tovább
2019-06-14
Szalay Balázs - Nagy futam
Szalay: Nagy futam, nagy élmény!
Immár hetedik alkalommal tartották meg a Nagy Futamot, amelyre ezúttal is több tízezer ember volt kíváncsi Budapest gyönyörű, történelmi belvárosában. Hosszú, tömött sorokban álltak a szurkolók az Andrássy út két oldalán, valamint az Erzsébet téren, és aki csak villanásnyi képeket látott a hátsó sorokból, az is megérezte az utcai parádé hangulatát – méghozzá az elképesztő […]
Olvasd tovább
2019-05-01
Szalay Balázs átadta a kormányt
A mi kis falunk Gyurijának Dakar-kalandja
Szalay Balázs nem túl gyakran adja ki a kezéből a volánt – még az utcán sem, nemhogy a versenypályán, most azonban kivételt tett. A mi kis falunk című sorozat susogós tréningruhát viselő futballtrénere, Gyuri – vagyis Lengyel Tamás – kedvéért.   Miután az RTL Klub elképesztően népszerű sorozatának múlt szombati epizódjában Gyuri épp a Dakart […]
Olvasd tovább
2019-04-27