LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Plusz egy szakasz Mauritániában!
Egy extra szakasz Mauritániában – kizárólag homokon! Az Africa Race szervezõi ennyit már elárultak a 2015-ös versenyükrõl, amelynek elõkészítése (természetesen) rég elkezdõdött. Mondják, egy ilyen nagyszabású viadal szervezése akkor kezdõdik, amikor az elõzõ véget ér – és az Africa Race esetében sincs ez másként. 

Amit már most tudunk: a verseny december 28. és január 15. között zajlik majd, a klasszikus Dakar-ralik útvonalán: a mezõny Marokkót és Mauritániát átszelve érkezik meg a Rózsaszín-tó partjára, Dakarba, csakúgy, mint az elõzõ években – hiszen a következõ már a hetedik Africa Race lesz zsinórban. Az adminisztratív és technikai ellenõrzést december 28-án tartják, és senkinek sincs kétsége arról, hogy hatalmas érdeklõdés, több ezer szurkoló elõtt – hiszen sokan szeretnék látni ezeket a gyönyörû versenygépeket. 
Miután a mezõny behajózik Marokkóba, az elsõ szakaszt december 30-án tartják meg, amely afféle bemelegítésként szolgál majd a mezõny számára. Ezt további négy marokkói szakasz követi, majd a jól megérdemelt pihenõnap következik, hogy a versenyzõk feltöltõdhessenek a mauritániai homokos szakaszok, az emberpróbáló dûnék elõtt. A fentebb említett plusz egy homokos szakasz egyébként mindenkinek örömet szerez majd, aki szereti átélni a szabadság, a felfedezés örömét. A mezõny aztán január 11-én érkezik meg a Rózsaszín-tó partjára, ahol mindig szeretettel fogadják a versenyzõket. 
Ami magát az útvonalat illeti, a Dakar-gyõztes René Metge-nek és kis csapatának mindig nagy fejtörést okoz, hogy új pályákat, és új táborhelyeket találjon a mezõny számára, hiszen nem csupán az a fontos, hogy szép helyen legyen a tábor a sivatagban, hanem az is, hogy a lehetõ legrövidebbek legyenek az összekötõ szakaszok. Hiszen az Africa Race-re mindenki azért megy, hogy a lehetõ legtöbb versenykilométert megtegye – tét nélkül senki sem szeret autózni vagy motorozni. 
Nos, az útvonal tervezése máris zajlik: egyelõre a számítógépen tervezgetnek, de májusban útra kelnek és kétszer bejárják a lehetséges helyszíneket, majd szeptemberben még egyszer, hogy biztosra menjenek, s hogy az itiner a lehetõ legpontosabb legyen. 
Metge annyit már elárult, hogy két hurokszakaszt is beiktatnak a rendezõk, ami azt jelenti, hogy lesz egy tábor, amelyben három éjszakát tölt a mezõny. Ez egyrészt garantálja a jó hangulatú tábori életet, másrészt lehetõséget ad a szervizcsapatoknak a megszokottnál valamivel kényelmesebb munkára és az átlagosan három-négy óra alvásidõ meghosszabbítására. 

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay sajnálja, de megérti a Silkway rali törlését
A végsőkig kivártak, de nem lehetett tovább halogatni a döntést: a Silkway rali szervezői az orosz sportminisztérium és a helyi autósport szövetség javaslatára törölték a versenyüket, amely július 2-án rajtolt volna Moszkvából, és nyolc szakasz megtétele után Kazanyban ért volna célba. Az immár hagyományosnak tekinthető viadal mind az autósok, mind a motorosok világkupa-sorozatának része lett […]
Olvasd tovább
2020-06-02
Tervezd meg a Grandland X új külsejét!
Megújulás előtt áll az Opel Grandland X! Ha a csapat műhelyében hófehéren áll a versenyautó, az mindig két dolgot jelent: az egyik, hogy készülünk valamire, a másik, hogy megújulunk. A nagy sivatagi versenyek után általában jön az ihlet, hogy milyen, a konkurenciától ellesett újításokkal ruházzuk fel a versenygépet. Bár a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős […]
Olvasd tovább
2020-05-29
Elmarad a 2020-as HunGarian Baja
A HunGarian Baja szervezői úgy döntöttek, a kialakult egészségügyi helyzet és az érvényben lévő törvényi háttér miatt az idén nem rendezik meg a magyar világkupa-versenyt, amelyen az Opel Dakar Team párosa, Szalay Balázs és Bunkoczi László is jó néhányszor rajthoz állt – volt, hogy a dobogón ünnepelhetett –, s amely az idén már 17. alkalommal […]
Olvasd tovább
2020-05-22