LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Plusz egy szakasz Mauritániában!
Egy extra szakasz Mauritániában – kizárólag homokon! Az Africa Race szervezõi ennyit már elárultak a 2015-ös versenyükrõl, amelynek elõkészítése (természetesen) rég elkezdõdött. Mondják, egy ilyen nagyszabású viadal szervezése akkor kezdõdik, amikor az elõzõ véget ér – és az Africa Race esetében sincs ez másként. 

Amit már most tudunk: a verseny december 28. és január 15. között zajlik majd, a klasszikus Dakar-ralik útvonalán: a mezõny Marokkót és Mauritániát átszelve érkezik meg a Rózsaszín-tó partjára, Dakarba, csakúgy, mint az elõzõ években – hiszen a következõ már a hetedik Africa Race lesz zsinórban. Az adminisztratív és technikai ellenõrzést december 28-án tartják, és senkinek sincs kétsége arról, hogy hatalmas érdeklõdés, több ezer szurkoló elõtt – hiszen sokan szeretnék látni ezeket a gyönyörû versenygépeket. 
Miután a mezõny behajózik Marokkóba, az elsõ szakaszt december 30-án tartják meg, amely afféle bemelegítésként szolgál majd a mezõny számára. Ezt további négy marokkói szakasz követi, majd a jól megérdemelt pihenõnap következik, hogy a versenyzõk feltöltõdhessenek a mauritániai homokos szakaszok, az emberpróbáló dûnék elõtt. A fentebb említett plusz egy homokos szakasz egyébként mindenkinek örömet szerez majd, aki szereti átélni a szabadság, a felfedezés örömét. A mezõny aztán január 11-én érkezik meg a Rózsaszín-tó partjára, ahol mindig szeretettel fogadják a versenyzõket. 
Ami magát az útvonalat illeti, a Dakar-gyõztes René Metge-nek és kis csapatának mindig nagy fejtörést okoz, hogy új pályákat, és új táborhelyeket találjon a mezõny számára, hiszen nem csupán az a fontos, hogy szép helyen legyen a tábor a sivatagban, hanem az is, hogy a lehetõ legrövidebbek legyenek az összekötõ szakaszok. Hiszen az Africa Race-re mindenki azért megy, hogy a lehetõ legtöbb versenykilométert megtegye – tét nélkül senki sem szeret autózni vagy motorozni. 
Nos, az útvonal tervezése máris zajlik: egyelõre a számítógépen tervezgetnek, de májusban útra kelnek és kétszer bejárják a lehetséges helyszíneket, majd szeptemberben még egyszer, hogy biztosra menjenek, s hogy az itiner a lehetõ legpontosabb legyen. 
Metge annyit már elárult, hogy két hurokszakaszt is beiktatnak a rendezõk, ami azt jelenti, hogy lesz egy tábor, amelyben három éjszakát tölt a mezõny. Ez egyrészt garantálja a jó hangulatú tábori életet, másrészt lehetõséget ad a szervizcsapatoknak a megszokottnál valamivel kényelmesebb munkára és az átlagosan három-négy óra alvásidõ meghosszabbítására. 

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay levonta a tanulságokat
Szalay Balázs huszonöt éve indult az első Dakarján, s bár a jubileumi verseny nem úgy sikerült, ahogy tervezte, sajnos a sorozatos problémák és technikai gondok megakadályozták a célba érkezésben, ő nem adja fel. Szokásához híven levonta a tanulságokat, és mire vége az idei versenynek, már meglesz a jövőre vonatkozó terve is. Sőt, talán már meg […]
Olvasd tovább
2021-01-12
Szalay: „Nem tudjuk folytatni…”
Rettenetesen nehéz – igaz, abszolút logikus – döntést hozott az Opel Dakar Team párosa: nem folytatja a 2021-es Dakar ralit. A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős pénteken kétkerékhajtással nem vágott neki az emberpróbáló dűnéknek (nem tudott volna átmenni rajtuk), ezzel tulajdonképpen ki is szállt az érdemi küzdelemből, hiszen ez kizárást von maga után. Az egyetlen […]
Olvasd tovább
2021-01-09
Leestek egy dűnéről, de jött a mentőcsapat!
Egyszer fent, egyszer lent – néha egy napon belül mind a kettő. A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a Dakar rali csütörtöki szakaszának elején fent volt (az első ellenőrző ponton a 17. helyen haladt át), és utána is jó ideig remek tempót diktált. Utóbb azonban, körülbelül 30 kilométerrel a cél előtt utolérte Tom Coronelt, akinek […]
Olvasd tovább
2021-01-07