LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Rohanós szakaszon javítottak Szalayék!
Megváltoztak a színek, megváltozott a falvak képe – az Afrika Race mezõnye megérkezett Mauritániába, méghozzá a szokásos „senki földjén” átkelve (a körülbelül két kilométeres határsávot hívják így, ami korábban aknamezõ volt, így még mindig eléggé izgalmas rajta áthajtani). 

Már itt tartották meg a napi szelektív szakaszt, és semmi meglepõ sincs abban, hogy  homokos volt (itt nincs is nagyon más) – ezúttal azonban még dûnék nélkül, elképesztõen magas átlagsebességgel. 
Szalay Balázs és Bunkoczi László, vagyis az Opel Dakar Team autós párosa a 10. helyen ért célba a szakaszon, az összetettben pedig egy helyet javítva, a 11. pozícióból várja a folytatást. 
„A határátkelés flottul zajlott, utána viszont majdnem négy órát kellett várnunk a rajtban, ami miatt teljesen kiestünk a ritmusból. Ez csak azért volt zavaró, mert utána viszont egy rettenetesen gyors szelektív szakasz következett, amelyen gyakran közlekedtünk 180-190 km/órás tempóval. Mindent beleadtam, ami tõlem telt, nem is értettem, miért nem értük utol az elõttünk rajtoló Kamazt, amelynek 150 km/óra a maximális sebessége a szabályok szerint. Ilyen magas tempónál az út egyenetlenségeire kell nagyon figyelni, mert elég ha egy icipici domb megdob, és már meg is történt a baj” – mondta Szalay Balázs.S hogy miben más Mauritánia, mint Marokkó? 
Mindenben. 
„Mások a színei, mert itt a homok nem vajszínû, hanem valósággal narancssárga, a falvak is egész másképp néznek ki, és persze körös-körül, amerre a szem ellát, homok, homok és homok – mondta Bunkoczi László. – Maga a szakasz nagyon rohanós volt, és nagy eredmény, hogy mi úgy rohantunk viszonylag gyorsan, hogy közben vigyáztunk a Mokkára, amire a holnapi királyszakasz elõtt nagyon nagy szükség volt.”
Ami a kamionos mezõnyt illeti, a Darázsi Zsolt, Szalai Norbert (MAN) kettõs hatodikként teljesítette a szakaszt, s végre mosollyal az arcán érkezett meg a táborba. 
„Ezt a szakaszt most tényleg nagyon élveztem, a kamion is jól ment – néhol már elértük a 135 km/órás sebességet ami jelen állapotában nagy szó –, az itinerjelek is pontosan jöttek, ezért aztán nincs okom a panaszra. Örülök, hogy Mauritániában vagyunk, mert én sokkal jobban szeretem ezeket a homokos, autó- és derékkímélõ pályákat, mint a marokkói köves szakaszokat.”
„Inkább ralis jellegû, gyors pálya volt a mai, mentünk, ahogyan tudtunk. Az átbeszélõnk sajnos elromlott, úgyhogy a szakasz végére elment a hangom” – tette hozzá a navigátor-szerepbe egyre inkább belerázódó Szalai Norbert. 
A mezõny harmadik magyarja, a Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (Scania) trió sajnos technikai gondok miatt kénytelen volt kijönni a pályáról, és aszfaltúton indulni a tábor irányába, ahová magyar idõ szerint este kilencig nem érkezett meg, de abban biztos lehet bárki, hogy ha egy mód van rá, a szervizcsapat rendbe hozza a Scaniát, és ha idõbüntetéssel is (a kihagyott GPS-pontok miatt), de Kovácsék hétfõn folytatják a küzdelmet. 

AFRICA RACE 2017
6. szakasz, Dahla–Tiulit (össztáv: 744.42 km, ebbõl szelektív szakasz: 172.54 km). Autósok: 1. Matthieu Serradori, Fabian Lurquin (francia, belga, LCR30 Buggy) 1:13:52, 2. Vauthier, Brucy (svájci, Optimus) 31 másodperc hátrány, 3. Housieaux, Crespo (francia, Optimus) 45 mp h., …10. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Mokka) 6:46 p h. Kamionosok: 1. Andrej Karginov, Andrej Mokejev, Dmitrij Nyikitin (orosz, Kamaz) 1:18:37, 2. Sz. Kuprijanov, A. Kuprijanov, Tanyin (orosz, Kamaz) 2:38 p h., 3. Valtr, Pilny, Skrobanek (cseh, Tatra)  5:47 p h., …6. Darázsi Zsolt, Szalai Norbert (magyar, MAN) 31:37 p h., …7. Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (magyar, Scania) idõeredmény nélkül. Motorosok: 1. Paolo Ceci (olasz, Honda) 1:22:56, 2. Sella (izraeli, KTM) 2:15 p h., 3. Azinhais (portugál, KTM) 5:19 p h.
Az állás. Autósok: 1. Vlagyimir Vasziljev, Konsztantyin Zsilcov (orosz, Mini) 16:23:13, 2. Thomasse, Larroque (francia, Buggy) 1:18:12 ó h., 3. Cserednyikov, Ciro (kazah, Ford Buggy) 1:33:07 ó h., …11. Szalay Balázs 2:41:35 ó h. Kamionosok: 1. Andrej Karginov 17:41:03, 2. Valtr 2:03:42 ó h., 3. Tomecek, Lala (cseh, Tatra) 2:25:57 ó h., …5. Kovács Miklós – egyelõre idõeredmény nélkül, …6. Darázsi Zsolt 16:54:23 ó h. Motorosok: 1. Teddy Gev Sella 20:27:29, 2. Ceci 37:38 p h., 3. Ullevalseter (norvég, KTM) 1:01:17 ó h.

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay sajnálja, de megérti a Silkway rali törlését
A végsőkig kivártak, de nem lehetett tovább halogatni a döntést: a Silkway rali szervezői az orosz sportminisztérium és a helyi autósport szövetség javaslatára törölték a versenyüket, amely július 2-án rajtolt volna Moszkvából, és nyolc szakasz megtétele után Kazanyban ért volna célba. Az immár hagyományosnak tekinthető viadal mind az autósok, mind a motorosok világkupa-sorozatának része lett […]
Olvasd tovább
2020-06-02
Tervezd meg a Grandland X új külsejét!
Megújulás előtt áll az Opel Grandland X! Ha a csapat műhelyében hófehéren áll a versenyautó, az mindig két dolgot jelent: az egyik, hogy készülünk valamire, a másik, hogy megújulunk. A nagy sivatagi versenyek után általában jön az ihlet, hogy milyen, a konkurenciától ellesett újításokkal ruházzuk fel a versenygépet. Bár a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős […]
Olvasd tovább
2020-05-29
Elmarad a 2020-as HunGarian Baja
A HunGarian Baja szervezői úgy döntöttek, a kialakult egészségügyi helyzet és az érvényben lévő törvényi háttér miatt az idén nem rendezik meg a magyar világkupa-versenyt, amelyen az Opel Dakar Team párosa, Szalay Balázs és Bunkoczi László is jó néhányszor rajthoz állt – volt, hogy a dobogón ünnepelhetett –, s amely az idén már 17. alkalommal […]
Olvasd tovább
2020-05-22