LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Száguldás a pampákon

Visszaszámlálás Tucumánban. A 2013-as Dakar-rali argentin szakaszait is nyilvánosságra hozták, a prezentációnak San Miguel de Tucuman, illetve Buenos Aires adott otthont. Noha a viadalnak nem része a két város közötti szakasz, a Dakar versenyigazgatója, Étienne Lavigne ezt járta be a turisztikai miniszterrel, Enrique Meyerrel, amikor a következõ Dakar útvonalát mutatták be.

Az országnak jövõre az észak-nyugati tartományait, Córdobát, La Rioját és Saltát érinti a mezõny, a január 13-án esedékes szünnapnak pedig Tucuman ad majd otthont.
A Dakar öt szakaszán kívül más izgalmas motorsport-eseménynek is otthont ad majd Argentína: a MotoGP-sorozatba visszatér az itteni nagydíj (áprilisban Santiago del Estero ad otthont neki), és arra is készülnek, hogy a Formula-1-et visszacsábítsák az országba, egészen pontosan Mar del Platába.

De visszatérve a terepralihoz. A Dakar argentin prezentációján természetesen részt vettek a hazai versenyzõk is. Lucho Alverz, aki januárban ötödikként végzett a viadalon éppen Katarban száguldott, de rajta kívül aki élt és mozgott, ott volt.
„Ott leszek – ígérte a 2013-as Dakar-ralival kapcsolatban Aljandro Patronelli, a híres quados testvérpár egyik tagja –, de Marcos talán túl elfoglalt lesz a családi üzlet miatt.”
Ez talán extra lehetõséget jelent majd Thomas Maffei számára, aki harmadikként ért célba az idén Limában, s aki (sokakhoz hasonlóan) izgatottan várta a bejelentéseket a következõ évi viadalról.
„Mindenki az elsõ szakaszok nehézségérõl kérdez – mondta Étienne Lavigne versenyigazgató: –, mert most már mindenki tisztában van vele, milyen nehéz is legyõzni a perui sivatagot. Megpróbáltam õket egy kicsit megnyugtatni, de még mindig nehéz kezdésre számítanak.”
No igen, a Dakar sohasem könnyû, de nem is kell annak lennie.

A 2013-as Dakar útvonala Argentínában
Január 11.: Calama-Salta
Január 12.: Salta-San Miguel de Tucuman
Január 13.: szünnap, San Miguel de Tucuman
Január 14.: San Miguel de Tucuman-Córdoba
Január 15.: Córdoba-La Rioja
Január 16.. La Rioja-Fiambala

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay: Jót tesz a terepralinak, hogy világbajnoki rangot kapott
A Motorsport Világtanács döntése értelmében világbajnoki státuszt kap az FIA tereprali sorozata, amelyet 2022-ben írnak ki először az A.S.O.-val karöltve – a francia cég az elkövetkező öt évben a sorozat exkluzív promótere lesz.  A döntés ennek a nagyon népszerű és látványos szakágnak a fejlődését szolgálja, főleg, hogy a Dakar Rally is bevonódik a sorozatba, hiszen […]
Olvasd tovább
2021-06-22
A sivatag visszavár! Itt a 2022-es Dakar útvonala!
Nem volt elég a homokból és a dűnékből? Nos, a szervezők gondoskodtak róla, hogy a 44. Dakar rali résztvevőinek ne lehessen ilyen panaszuk.
Olvasd tovább
2021-05-12
Szalay levonta a tanulságokat
Szalay Balázs huszonöt éve indult az első Dakarján, s bár a jubileumi verseny nem úgy sikerült, ahogy tervezte, sajnos a sorozatos problémák és technikai gondok megakadályozták a célba érkezésben, ő nem adja fel. Szokásához híven levonta a tanulságokat, és mire vége az idei versenynek, már meglesz a jövőre vonatkozó terve is. Sőt, talán már meg […]
Olvasd tovább
2021-01-12