LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Szalay lett a bajnok
Fantasztikus hétvégét – és egyben évet is – zárt az Opel Dakar Team legtapasztaltabb párosa, Szalay Balázs és Bunkoczi László. Az utolsó futamon feltették a pontot az „i”-re és idén elõször megnyerték a magyar bajnokságot.

A Raid of the Champions utolsó napjára már csak négy szakasz maradt, melyet két pályára írtak ki. Az elsõ két szelektív a tegnap délelõtti útvonalon zajlott, azzal a különbséggel, hogy az elsõ 16 km-t kivették az itinerbõl. Mivel az esõ nem esett péntek éjjel óta, szikkadtak kicsit a sárfoltok. Így kissé könnyebb dolguk volt a versenyzõknek, és bár a terepet teljesen kijárták és a nyomokat kimélyítették, a mai indulók mégis mindannyian be tudták fejezni a versenyt. Az elsõ két szelektív teljesítése után a komplett tereprali mezõny szervizestül felvonult Budapestre, a Hungexpo területére, ahol rendhagyó módon megtartották az év utolsó két szakaszát. A szervizpark az „A” pavilon mellett kapott helyet, közvetlenül a kiszalagozott pálya szomszédságában. Egy nagyon rövid, flikk-flakkos, emiatt látványos és élvezetes szakasz volt, melyen két kört tettek meg a versenyzõk. Általában akkorra esett a résztvevõk rajtideje, mikor valaki éppen megtett már egy kört, így a jármûvek közelsége miatt gyakorlatilag üldözéses jeleneteknek lehettünk tanúi. A legvadabb üldözést Szalay és Korda hajtotta végre. Elõbbi pontosan akkor ért az elsõ kör végére, amikor Korda elrajtolhatott. Az Opel Antara RR-t és a Nissan Pickupot össze is koccolták a riválisok, és ez a látványos küzdelem így valójában hûen tükrözte a két rivális egész éves csatáit.

A Szalay-Bunkoczi páros végül az összetett negyedik idõt autózta, ám ez már bõven elég volt nekik, hogy a bajnoki kupa az ölükbe hulljon. „Próbáltam erre a versenyre koncentrálni, hogy a technikai problémák ellenére is minél jobb pozícióban maradjunk. Úgy érzem, hogy ez sikerült is a negyedik hellyel. Amikor szombaton a második szakaszon megelõztük Korda Eriket, már akkor tudatosult bennünk, hogy mi lehetünk a magyar bajnokok, akárhogy is alakul ez a verseny. De ez nem vette el a kedvünket attól, hogy minden szakaszon a legjobbat nyújtsuk. Nagyon örülök neki, hogy végre bajnokok lehetünk, egész évben küzdöttünk ezért az eredményért. Természetesen csapatmunka volt, ezúton köszönöm a szerelõk munkáját is, hiszen az õ háttértámogatásuk nélkül ezt nem sikerült volna elérnünk. Nagyon jó évadon vagyunk túl, több vendégpilótát üdvözölhettünk csapatunkban és minden futamon 4-5 autóval állhattunk rajthoz. Tetszettek a bajnokság versenyei, színvonalas küzdelmek voltak és erõs volt a mezõny, így már emiatt is büszke vagyok a trófeára.” – nyilatkozta Szalay Balázs.

Ma dobogóra állhatott a Rónai Péter-Galambos Tamás duó, akik életük legjobb eredményét produkálták a hétvégén. Õk nagyon sokat fejlõdtek az elmúlt két évben, immár a tizedik futamukon vannak túl. Míg tavaly a 12. helyen végeztek a bajnokságban, idén decemberben már a 6. helyért járó kupát vehetik majd át. „Küzdelmes versenyünk volt, de valójában ilyen volt az egész évünk. Szuper érzés, hogy a dobogóra állhattunk, és minden elismerésem a csapaté, sok köszönettel tartozunk nekik.” – mesélte vidáman Rónai. 

Morvai Zoltán és Erõs Gábor az ötödik, míg Darázsi Zsolt Tóth Dénessel a hatodik pozíciót szerezte meg az abszolút tabellán. Darázsiék két óra büntetést még összepecáztak az utolsó szelektíven, ugyanis már a rajtban álltak, mikor kiderült, hogy elszakadt az ékszíj, de ott nem volt lehetõségük ezt a problémát orvosolni.

Összességében végül mindenki célba ért, a csapat négy autója az elsõ hat helyen végzett, ami fantasztikus eredményt hozott.

A bajnokoknak és egyben a csapatnak is ezúton gratulálunk!

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Dakar_desert
Dakar: újítások pro és kontra
Tilos lesz a telefon és a GPS az autókban, minden háromszáz kilométernél hosszabb mért szakaszon kötelezően beiktatnak 15 perc pihenőt, és előkészített, színes itinert kap minden résztvevő.   Javában zajlanak az előkészületek a 2020-as Dakar ralira, amelyen jó néhány újítás várja a versenyzőket, ha nem lenne elég, hogy vadonatúj helyszínen, Szaúd-Arábiában rendezik meg a viadalt, […]
Olvasd tovább
2019-06-14
Szalay Balázs - Nagy futam
Szalay: Nagy futam, nagy élmény!
Immár hetedik alkalommal tartották meg a Nagy Futamot, amelyre ezúttal is több tízezer ember volt kíváncsi Budapest gyönyörű, történelmi belvárosában. Hosszú, tömött sorokban álltak a szurkolók az Andrássy út két oldalán, valamint az Erzsébet téren, és aki csak villanásnyi képeket látott a hátsó sorokból, az is megérezte az utcai parádé hangulatát – méghozzá az elképesztő […]
Olvasd tovább
2019-05-01
Szalay Balázs átadta a kormányt
A mi kis falunk Gyurijának Dakar-kalandja
Szalay Balázs nem túl gyakran adja ki a kezéből a volánt – még az utcán sem, nemhogy a versenypályán, most azonban kivételt tett. A mi kis falunk című sorozat susogós tréningruhát viselő futballtrénere, Gyuri – vagyis Lengyel Tamás – kedvéért.   Miután az RTL Klub elképesztően népszerű sorozatának múlt szombati epizódjában Gyuri épp a Dakart […]
Olvasd tovább
2019-04-27