LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Szalay: Reális ez az eredmény

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettõs hatodszor indult együtt a Dakar-ralin, s hatodszor ért célba – ami nagy sorozat, ha azt vesszük, milyen nehéz verseny ez, s hogy a mezõnynek megint kevesebb mint a fele tudta teljesíteni a majd’ 9000 kilométeres versenytávot. Kiegészítésként: Szalaynak ez volt a 11. Dakarja, és hét alkalommal ért célba, ami magyar viszonylatban rekordnak számít.

Az Opel Dakar Team párosa eredetileg a legjobb tízbe kerülést tûzte ki célul a 2012-es sivatagi show-n, ám annak fényében, mennyi technikai problémája volt (a hõség miatt a motor kétszer megállt, egyszer pedig eltört a féltengely), s hogy voltak napok, amikor a mezõny hátsó felébõl kezdhette meg a felzárkózást, Szalay és Bunkoczi is reálisnak ítélte meg az elért 21. helyet.
De lássuk, hogyan értékelték a versenyzõk az elmúlt 15 nap történéseit!

Szalay Balázs: „Az a baj, hogy a technikai gondok nem csak egy-egy napra vetettek vissza minket, rányomták a bélyegüket azokra a szakaszokra is, amikor minden rendben ment, ugyanis hiába nincs gondod, ha a porban negyven autót kell megelõznöd. Volt olyan, hogy kilencvenhét kilométert mentünk egy kamion után, majd amikor végre meg tudtuk elõzni, két perc alatt magunk mögött hagytuk úgy, hogy nem is láttuk a visszapillantóban. Máskor hiába elõzgettünk, legalább százszor kellett állóra fékezni az autót az elõttünk haladó lassú jármûvek miatt. Az ember, így a végén hajlamos arra, hogy számolgasson: ha nincs az a gond a benzinpumpával és nem melegszik az üzemanyag, akkor az egész Dakar másképp alakul. Akkor nem hátul rajtolunk, akkor talán a féltengely nem a cél elõtt tizennyolc kilométerrel törik el, hanem kibírja a célig. Az autóversenyzõk hajlamosak efféle számolgatásokra, pedig sok értelmük nincs. Huszonegyedik helyen végeztünk, s azok után, amiken végigmentünk, ez reális eredmény – örülünk neki, és köszönjük a csapatnak, amely minden nap mindent megtett annak érdekében, hogy a lehetõ legjobb technikai háttérrel vágjunk neki a szakasznak.”

Bunkoczi László: „Meglátszott, hogy kihagytunk három évet, méghozzá azon, hogy milyen gyorsasággal hoztuk meg a döntéseinket. A világ élvonala itt volt a legutóbbi két Dakaron, mi viszont nem, és azt kell mondanom, elképesztõ tempóban fejlõdnek az ellenfelek és nagyon magas szinten vannak a helyi versenyzõk is. Én óvatos duhaj vagyok, eredetileg azt szerettem volna, ha egyessel kezdõdik a helyezésünk, ami kis híján össze is jött, de a körülmények ismeretében az eredményünk rendben van. Amúgy a technikai hibák is részben arra vezethetõk vissza, hogy nem indultunk az elmúlt két évben, mert ötvenfokos hõség és sivatag otthon nem modellezhetõ le. Ezért is van, hogy Robby Gordon csak átjött hozzánk, ránézett az autóra és megmondta mi a baj, hogy nagyon meleg van, ezért ezt vegyétek ki innen, és tegyétek át oda. Attól kezdve minden mûködött. Szóval a történtek fényében én is azt mondom, rendben van ez az eredmény.”

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay: Jót tesz a terepralinak, hogy világbajnoki rangot kapott
A Motorsport Világtanács döntése értelmében világbajnoki státuszt kap az FIA tereprali sorozata, amelyet 2022-ben írnak ki először az A.S.O.-val karöltve – a francia cég az elkövetkező öt évben a sorozat exkluzív promótere lesz.  A döntés ennek a nagyon népszerű és látványos szakágnak a fejlődését szolgálja, főleg, hogy a Dakar Rally is bevonódik a sorozatba, hiszen […]
Olvasd tovább
2021-06-22
A sivatag visszavár! Itt a 2022-es Dakar útvonala!
Nem volt elég a homokból és a dűnékből? Nos, a szervezők gondoskodtak róla, hogy a 44. Dakar rali résztvevőinek ne lehessen ilyen panaszuk.
Olvasd tovább
2021-05-12
Szalay levonta a tanulságokat
Szalay Balázs huszonöt éve indult az első Dakarján, s bár a jubileumi verseny nem úgy sikerült, ahogy tervezte, sajnos a sorozatos problémák és technikai gondok megakadályozták a célba érkezésben, ő nem adja fel. Szokásához híven levonta a tanulságokat, és mire vége az idei versenynek, már meglesz a jövőre vonatkozó terve is. Sőt, talán már meg […]
Olvasd tovább
2021-01-12