LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Szalayék lendületben
A befutó helyszíne egyszerûen gyönyörû volt. Szalay Balázs átbuktatta az autót egy nagyobb dûne tetején, és maga elõtt tengernyi kisebb homokdombot látott. Nemcsak a látvány volt lélegzetelállító, hanem az élmény is, ahogy végigmentek ezeken a dûnéken – mintha csak hullámvasúton ültek volna navigátorával, Bunkoczi Lászlóval. 

Az Opel Dakar Team párosa a Tiulit és Azugi közötti, 425.44 kilométeres szelektív szakaszon a 13. helyen ért célba, az összetettben pedig továbbra is a tizedik. 
„Gyors, technikás, poros, tevefüves szakasz volt, amelyen viszonylag lendületesen átjöttünk. Kétszer veszítettünk idõt, egyszer, amikor elsüllyedtünk a mély homokban és vissza kellett tolatnunk – ami körülbelül hat percünkbe került –, másodszor pedig azért, mert körülbelül húsz kilométerrel a cél elõtt defektet kaptunk. Nem segítette a haladásunkat az sem, hogy százötven kilométert tettünk meg az egyik Tatra, nevezetesen Tomecek porában, de összességében jó kis szakaszunk volt, ennyi nehézséggel mindig szembe találja magát az ember a mauritániai dûnék között.”
S hogy mit tett ehhez hozzá Bunkoczi László? Nos, elõször is azt, hogy navigáció szempontjából is jó néhány nehézséget rejtett ez a szakasz, s hogy akadt közöttük olyan, ami még néhány éve is megtréfálta volna õt. De most nem. „Volt egy olyan jel, hogy menj a hegy sarka felé, szépen csinosan bekarikázva a hegy széle a rajzon. Igen ám, de négy ilyen hegy volt elõttünk, és a fokok alapján is bármelyik lehetett volna. Ilyenkor kell a rutin, hogy az ember a jót válassza, és szerencsére nekünk sikerült. A szakasz végén mentünk vagy százötven kilométert a tatrás Tomecek nyomában, ott is elõfordult néhányszor, hogy csak érzésre nulláztam a méterszámlálót, és erõsen bíztam benne, hogy jó helyen vagyunk.”
Jó helyen voltak. 
Mint ahogy jó helyen volt a csapat kamionos egysége, a Darázsi Zsolt, Szalai Norbert páros is, amely a monstrumok között a hatodik helyet szerezte meg az öregecske MAN-nel. Viszont a szakaszt gond nélkül teljesítette, s az Afrikában legutóbb 2007-ben versenyzõ pilóta is egyre inkább felveszi a ritmust. 
„Egész jó kis szakasz volt, ezúttal a tevefüves rész sem viselte meg annyira a gerincünket, mint egy nappal korábban, és a dûnék között is csak egyszer álltunk meg, amikor egy Nissan elakadt elõttünk. De nem kellett ásnunk, csak leengedtük a guminyomást, aztán nyomtam egy rettenetes gázt és már kint is voltunk a slamasztikából. A végén a köves atari szakasz nem tett jót a jármûvek futómûvének, úgyhogy ott egy kicsit óvatosabb voltam” – mondta Darázsi. A navigátor-szerepbe egyre jobban beleszokó Szalai Norbert sem számolt be számottevõ eseményrõl: „Az eleje és a vége zötyögõs volt, de azt leszámítva végigrohantunk a szakaszon – jó lenne, ha minden napunk ilyen sima lenne” – mondta Szalai. 
A mezõny harmadik magyar egysége, a Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (Scania) trió elõzõ este a két gyengélkedõ turbóból összerakott egy harmadikat, és nekivágott a keddi szakasznak. A pilóta izgult, hogy vajon bírja-e majd a kamion a gyûrõdést, de mivel százszor jobban figyelt a technikára, mint normál esetben, sikerült teljesítenie a szakaszt az ötödik helyen. 

AFRICA RACE 2017
8. szakasz, Tiulit–Azugi (össztáv: 453 km, ebbõl szelektív szakasz: 425.44 km). Autósok: 1. Mathieu Serradori, Fabian Lurquin (francia, belga, SRT Buggy) 3:54:17, 2. Sireyjol Beguin (francia, belga, Cummins Buggy) 8:33 p h., 3. Thomasse, Larroque (francia, Optimus) 9:43 p h., …13. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Mokka) 36:12 p h. Kamionosok: 1. Andrej Karginov, Andrej Mokejev, Dmitrij Nyikitin (orosz, Kamaz) 4:02:10, 2. Sz. Kuprijanov, A. Kuprijanov, Tanyin (orosz, Kamaz) 12:07 p h., 3. Valtr, Pilny, Skrobanek (cseh, Tatra) 14:11 p h., …5. Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (magyar, Scania) 59:21 p h., ….6. Darázsi Zsolt, Szalai Norbert (magyar, MAN) 1:48:53 ó h. Motorosok: 1. Pal Anders Ullevalseter (norvég, KTM) 4:47:46, 2. Sella (izraeli, KTM) 13:23 p h., 3. Gabari (marokkói, KTM) 15:54 p h.
Az állás. Autósok: 1. Vlagyimir Vasziljev, Konsztantyin Zsilcov (orosz, Mini) 25:14:18, 2. Thomasse, Larroque (francia, Buggy) 1:34:42 ó h., 3. Housieaux, Crespo (francia, Optimus) 2:03:22 ó h., …10. Szalay Balázs 4:01:00 ó h. Kamionosok: 1. Andrej Karginov 26:55:27, 2. Valtr 1:56:42 ó h., 3. Kuprijanov 2:59:02 ó h., …5. Kovács Miklós 31:14:22 ó h., …6. Darázsi Zsolt 36:46:40 ó h. Motorosok: 1. Teddy Gev Sella 30:3656, 2. Ullevalseter (norvég, KTM) 36:24 p h., 3. Benko (szlovák, KTM) 53:04 p h.
Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay levonta a tanulságokat
Szalay Balázs huszonöt éve indult az első Dakarján, s bár a jubileumi verseny nem úgy sikerült, ahogy tervezte, sajnos a sorozatos problémák és technikai gondok megakadályozták a célba érkezésben, ő nem adja fel. Szokásához híven levonta a tanulságokat, és mire vége az idei versenynek, már meglesz a jövőre vonatkozó terve is. Sőt, talán már meg […]
Olvasd tovább
2021-01-12
Szalay: „Nem tudjuk folytatni…”
Rettenetesen nehéz – igaz, abszolút logikus – döntést hozott az Opel Dakar Team párosa: nem folytatja a 2021-es Dakar ralit. A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős pénteken kétkerékhajtással nem vágott neki az emberpróbáló dűnéknek (nem tudott volna átmenni rajtuk), ezzel tulajdonképpen ki is szállt az érdemi küzdelemből, hiszen ez kizárást von maga után. Az egyetlen […]
Olvasd tovább
2021-01-09
Leestek egy dűnéről, de jött a mentőcsapat!
Egyszer fent, egyszer lent – néha egy napon belül mind a kettő. A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a Dakar rali csütörtöki szakaszának elején fent volt (az első ellenőrző ponton a 17. helyen haladt át), és utána is jó ideig remek tempót diktált. Utóbb azonban, körülbelül 30 kilométerrel a cél előtt utolérte Tom Coronelt, akinek […]
Olvasd tovább
2021-01-07