LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Szalayék ruhástól a medencében

Elõször el sem hitték, hogy megnyerték a Selyemút-rali csütörtöki szakaszát (és ezzel másodikak lettek az összetettben), azután meg úgy ünnepeltek, mint a gyerekek.

Szalay Balázs és Bunkoczi László a reggeli rajt elõtt nem gondolta volna, hogy így ér véget a nap, titokban persze bíztak benne, hogy ha valaki hibázik, akkor bejöhetnek a legjobb ötbe, ugyanis eredetileg ez volt a célkitûzés.

Hogy túlteljesítették a tervet? Annál jobb! Majkopban, a táborban állították fel a rendezõk a céldobogót, azon gurultak át egymás után azok a szerencsések, akik „túlélték” az elmúlt öt, rettenetesen nehéz versenynapot. A szakasz céljában fehér sállal köszöntötték az Opel Dakar Team párosát a helyi asszonykórus tagjai, ezen kívül kaptak egy malomkerék nagyságú kalácsot, a célban pedig érmet és a második helyezettnek járó trófeát. No és persze pezsgõt. De nemcsak abban fürödtek. Miután lehajtott a céldobogóról, Szalay felmászott az Opel Antara tetejére és fejest ugrott a tábor közepén felállított medencébe. Elõször Bunkoczi László követte – õ is versenyzõoverallostól, ahogy volt, azután pedig a csapat összes többi tagja. Mondani sem kell, a táborban nagy tetszést aratott a magyar virtus.

„Az elsõ dolgunk volt, hogy megköszönjük a fiúknak a sok munkát – nélkülük nem lehetnénk itt és nem értük volna el ezt a remek eredményt. Mert mi nem elvesztettük az elsõ helyet, hanem kiharcoltuk a másodikat – és ez nagy különbség” – mondta csuromvizesen Bunkoczi László.

Szalay ehhez csak annyit tett hozzá: „A megfontoltság és a jó navigáció volt a siker kulcsa ezen a versenyen, amelynek legemlékezetesebb pillanata kétségtelenül a délutáni befutó volt. Hihetetlen, hogy nyertünk egy szakaszt és az is, hogy másodikak lettünk a végén” – mondta Szalay, akinek ez a mostani az egyik legnagyobb nemzetközi sikere: 2002-ben megnyerte a Fáraó-ralit, most pedig másodikként végzett a Selyemút-ralin.
S hogy melyik kedvesebb számára?

„Ez a frissebb, nyilván ezért most úgy érzem, ez a kedvesebb. Nagyon nehéz verseny volt, meg kellett küzdeni minden egyes kilométeren, ezért is örülünk nagyon, hogy a vége ennyire jól alakult számunkra” – mondta Szalay.

SELYEMÚT-RALI
5. szakasz, Eliszta–Maykop (össztáv: 666 km, ebbõl szelektív szakasz: 348 km). Autósok: 1. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Antara RR) 4:13:16, 2. Alvarez, Graue (argentin, Toyota Hilux) 3:09 perc hátrány, 3. Zapletal, Marton (cseh, H3 Evo) 24:57 p h.
Kamionosok: 1. Ajrat Margyejev, Ajdar Beljajev, Anton Mirnij (orosz, Kamaz) 4:11:56, 2. Versluis, Damen, Schuurmans (holland, MAN) 24:03 p h., 3. Szotnikov, Jakovlev, Devjatkin (orosz, Kamaz) 31:39 p h., …12. Kovács Miklós, Tóth Tamás, Tóth György (magyar, Scania) 2:02:09 ó h.
A végeredmény. Autósok: 1. Borisz Gadaszin, Dan Sjemel (orosz, G-Force Proto) 20:03:42, 2. Szalay, Bunkoczi 3:34 p h., 3. Zapletal, Marton 10:35 p h. Kamionosok: 1. Ajrat Margyejev, Ajdar Beljajev, Anton Mirnij 20:06:25, 2.Versluis, Damen Schuurmans 30:28 p h., 3. Sibalov, Amatics, Sajszultanov (orosz, Kamaz) 57:18 p h., …16. Kovács M., Tóth T., Tóth Gy. 142:53:36 ó h.

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay: Jót tesz a terepralinak, hogy világbajnoki rangot kapott
A Motorsport Világtanács döntése értelmében világbajnoki státuszt kap az FIA tereprali sorozata, amelyet 2022-ben írnak ki először az A.S.O.-val karöltve – a francia cég az elkövetkező öt évben a sorozat exkluzív promótere lesz.  A döntés ennek a nagyon népszerű és látványos szakágnak a fejlődését szolgálja, főleg, hogy a Dakar Rally is bevonódik a sorozatba, hiszen […]
Olvasd tovább
2021-06-22
A sivatag visszavár! Itt a 2022-es Dakar útvonala!
Nem volt elég a homokból és a dűnékből? Nos, a szervezők gondoskodtak róla, hogy a 44. Dakar rali résztvevőinek ne lehessen ilyen panaszuk.
Olvasd tovább
2021-05-12
Szalay levonta a tanulságokat
Szalay Balázs huszonöt éve indult az első Dakarján, s bár a jubileumi verseny nem úgy sikerült, ahogy tervezte, sajnos a sorozatos problémák és technikai gondok megakadályozták a célba érkezésben, ő nem adja fel. Szokásához híven levonta a tanulságokat, és mire vége az idei versenynek, már meglesz a jövőre vonatkozó terve is. Sőt, talán már meg […]
Olvasd tovább
2021-01-12