LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Szalayék továbbra is a 9. helyen Katarban

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős tartja kilencedik helyét az összetettben a tereprali világkupa katari versenyén, amelyen a mezőny túl van az első dűnés szakaszon.

 

Az eddigi három közül a legérdekesebb, legváltozatosabb pályát teljesítették ma a tereprali világkupa katari versenyén: itt már voltak dűnék, volt tevefű, voltak éles irányváltások, és persze akadt a navigációt megnehezítő köves, sziklás szakasz is, amelyen egymást érték a párhuzamos nyomok.

Az Opel Dakar Team kettőse, Szalay Balázs és Bunkoczi László a 340 kilométeres mért szakaszt a 11. helyen teljesítette, az összetettben pedig továbbra is tartja kilencedik pozícióját. A páros kapott egy defektet a szakasz körülbelül 30. kilométerénél, miután a mögüle rajtoló gyári toyotás Jakub Przygonski utolérte és megelőzte őt, és a lengyel porában autózva Szalay ráment egy sziklára. A kerékcsere után nem sokkal beértek a dűnék közé, ami már egyértelműen az ő közegük…

„A dűnék itt szinte beleérnek a tengerbe, ami lélegzetelállító látványt nyújt, ugyanakkor ennek köszönhetően a homok is keményebb, tehát nem kellett attól tartani, hogy elakadunk és ásni kell – mondta az Opel Grandland X-szel autózó Szalay Balázs. – Száz kilométert tettünk meg a dűnék között, de nagyon kellett figyelni, mert néha megesett, hogy a homokdombok mögött rögtön vízátfolyás következett, némelyiken át lehetett menni, máskor meg végigvinni az autót a dűne gerincén, mert előttünk nagyon mély volt a víz, és úszni még nem tud az autónk. Az is megesett, hogy tevéket kerülgettünk, amelyek sokszor ott feküdtek az út kellős közepén, és nem akartak mozdulni.”

A dűnés szakasz után szusszanásnyi szünet következett (az új szabályok értelmében a hosszabb szakaszokat tizenöt perces, kötelező pihenőidővel szakítják meg, amelyek során a versenyzők nem nyúlhatnak az autóhoz), majd pedig egy hosszabb köves, sziklás szakasz, párhuzamosan futó nyomokkal, amelyek megint megnehezítették a versenyzők életét. Főleg azokét, akik (mint ahogy a magyar páros is) először szembesülnek azzal, milyen 15 perccel a rajt előtt megkapni az itinert.

„A saját jelöléseim nagyobb magabiztosságot adtak, de nyilván ezt is meg lehet szokni, csak idő kell hozzá – mondta Bunkoczi László. – A mai szakaszt kimondottan élveztem, gyönyörű tájakon autóztunk, és szerintem minél több kilométer van bennünk, annál jobban megszokom én is ezt az újfajta itinert.”

A verseny szerdán rendhagyó módon nem egy, hanem két mért szakasszal folytatódik: az első 219.79, a második 124.84 kilométer hosszú lesz.

 

KATAR RALI, A TEREPRALI VK, 1. FUTAMA, DOHA

Harmadik szakasz, Al-Kharssah (össztáv: 469.83 km, ebből a szelektív szakasz hossza: 340.28 km). Autósok: 1. Nasszer al-Attijah, Mathieu Baumel (katari, francia, Toyota Hilux) 3:28:30, 2. Przygonski, Gottschalk (lengyel, német, Toyota Hilux) 3:11 p h., 3. Al-Radzsi, Orr (szaúd-arábiai, brit, Toyota Hilux) 7:51 p h., …11. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Grandland X) 1:20:43 ó h.

Az összetettben. Autósok: 1. Nasszer al-Attijah, Mathieu Baumel 8:27:46, 2. Al-Radzsi, Orr 1:21:18 ó h., 3. Przygonski, Gottschalk 2:03:37 ó h., …9. Szalay Balázs, Bunkoczi László 3:44:29 ó h.

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay levonta a tanulságokat
Szalay Balázs huszonöt éve indult az első Dakarján, s bár a jubileumi verseny nem úgy sikerült, ahogy tervezte, sajnos a sorozatos problémák és technikai gondok megakadályozták a célba érkezésben, ő nem adja fel. Szokásához híven levonta a tanulságokat, és mire vége az idei versenynek, már meglesz a jövőre vonatkozó terve is. Sőt, talán már meg […]
Olvasd tovább
2021-01-12
Szalay: „Nem tudjuk folytatni…”
Rettenetesen nehéz – igaz, abszolút logikus – döntést hozott az Opel Dakar Team párosa: nem folytatja a 2021-es Dakar ralit. A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős pénteken kétkerékhajtással nem vágott neki az emberpróbáló dűnéknek (nem tudott volna átmenni rajtuk), ezzel tulajdonképpen ki is szállt az érdemi küzdelemből, hiszen ez kizárást von maga után. Az egyetlen […]
Olvasd tovább
2021-01-09
Leestek egy dűnéről, de jött a mentőcsapat!
Egyszer fent, egyszer lent – néha egy napon belül mind a kettő. A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a Dakar rali csütörtöki szakaszának elején fent volt (az első ellenőrző ponton a 17. helyen haladt át), és utána is jó ideig remek tempót diktált. Utóbb azonban, körülbelül 30 kilométerrel a cél előtt utolérte Tom Coronelt, akinek […]
Olvasd tovább
2021-01-07