LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Szerencsés esés

Egy rövidke, ám annál eseménydúsabb prológot tartogatott a csehországi Vsetinben megrendezett Internext Rally elsõ napja. A versenyen a Szalay Dakar Team eddig nem látott formációban képviselteti magát. A csapat elsõ számú párosa, Szalay Balázs és Bunkoczi László nem nevezett be a viadalra, helyettük azonban három kettõs is indult a Szalay Dakar Team színeiben.

Szalayék hétliteres Opel Antarájával a Daniel Saskin-Damir Bruner horvát páros indult, akikrõl a Dakar Rallyn hallhattunk utoljára. Az ezüst-sárga Antara legénységét a Somfai Mátyás-Somfai Imre apa-fia duó alkotja, illetve a csapat kis fehér Opeljével a Morvai Zoltán és Erõs Gábor szállt ringbe.

A prológ két körbõl állt, és a kettõbõl mindenkinek csak egyet értékeltek, ami a terepraliban nem bevett szokás. A hossza csak 2,5 km volt, és nem egymás után tették meg a két kört, hanem aki végigment már rajta, beállt a startnál a sor végére és még egyszer elrajtolhatott.

A prológ nagy mutatványát a Morvai-Erõs páros mutatta be, akiknek a harmadik ugratónál eltört a kormányösszekötõjük, ezáltal az autó kormányozhatatlanná vált és leszánkáztak a kb. 7-8 mélyen fekvõ patak partjára, közben megritkítva az erdõt. Néhány fát kivágtak útközben, de szerencsés véget ért az esés, mert sem az autónak, sem a legénységnek nem lett baja. A kormányösszekötõt ki tudták cserélni, így rajthoz állhattak a másodszorra is, és mivel a két körbõl a jobbik idejét számították mindenkinek, így az esésük semmilyen büntetést, vagy kikésést nem eredményezett.

Somfaiék a prológ elsõ felében még óvatosan nyomták a gázt, de a második körben már az összetett hetedik eredményt hozták, így azt számolták el nekik a holnapi rajtsorrendhez. “Az autó gyengébb lett, mint nyáron volt, mert kisebb motort kapott, de így is jó idõt tudtunk autózni. A prológ nagyon rövidke volt, de tetszett, és jó hangulatban telt. Voltak benne ravasz részek, de apu már gyakorlott navigátor és megoldotta.” – nyilatkozta az ifjabbik Somfai.

A trió legjobb eredménye a horvát párosé lett, akik az ötödik helyrõl várhatják holnap reggel a rajtot. Õk gond nélkül autóztak, bár Daniel Saskin számára csak kóstoló volt a mai néhány kilométer, õ holnapra tartogatja az engergiáit.

Volt még egy kellemetlen epizód is a pálya szélén, amikor az egyik versenyzõ, a cseh Kunovsky Dusan egy rossz manõvert követõen bevágódott a nézõk közé. Szerencsére mindenkinek sikerült idõben elugrania, a nézõk rohantak, amerre láttak. Egy nõt azonban elvittek a mentõk, mert ugyan az autó nem ütötte meg, de nagyot esett menekülés közben és már nem bírt felkelni.

Holnap rövidke szakaszok várnak a mezõnyre, összesen kilenc szelektívet teljesítenek majd, de egyik sem éri el a 10 km-es távot.

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Dakar_desert
Dakar: újítások pro és kontra
Tilos lesz a telefon és a GPS az autókban, minden háromszáz kilométernél hosszabb mért szakaszon kötelezően beiktatnak 15 perc pihenőt, és előkészített, színes itinert kap minden résztvevő.   Javában zajlanak az előkészületek a 2020-as Dakar ralira, amelyen jó néhány újítás várja a versenyzőket, ha nem lenne elég, hogy vadonatúj helyszínen, Szaúd-Arábiában rendezik meg a viadalt, […]
Olvasd tovább
2019-06-14
Szalay Balázs - Nagy futam
Szalay: Nagy futam, nagy élmény!
Immár hetedik alkalommal tartották meg a Nagy Futamot, amelyre ezúttal is több tízezer ember volt kíváncsi Budapest gyönyörű, történelmi belvárosában. Hosszú, tömött sorokban álltak a szurkolók az Andrássy út két oldalán, valamint az Erzsébet téren, és aki csak villanásnyi képeket látott a hátsó sorokból, az is megérezte az utcai parádé hangulatát – méghozzá az elképesztő […]
Olvasd tovább
2019-05-01
Szalay Balázs átadta a kormányt
A mi kis falunk Gyurijának Dakar-kalandja
Szalay Balázs nem túl gyakran adja ki a kezéből a volánt – még az utcán sem, nemhogy a versenypályán, most azonban kivételt tett. A mi kis falunk című sorozat susogós tréningruhát viselő futballtrénere, Gyuri – vagyis Lengyel Tamás – kedvéért.   Miután az RTL Klub elképesztően népszerű sorozatának múlt szombati epizódjában Gyuri épp a Dakart […]
Olvasd tovább
2019-04-27