LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Szerencsés esés

Egy rövidke, ám annál eseménydúsabb prológot tartogatott a csehországi Vsetinben megrendezett Internext Rally elsõ napja. A versenyen a Szalay Dakar Team eddig nem látott formációban képviselteti magát. A csapat elsõ számú párosa, Szalay Balázs és Bunkoczi László nem nevezett be a viadalra, helyettük azonban három kettõs is indult a Szalay Dakar Team színeiben.

Szalayék hétliteres Opel Antarájával a Daniel Saskin-Damir Bruner horvát páros indult, akikrõl a Dakar Rallyn hallhattunk utoljára. Az ezüst-sárga Antara legénységét a Somfai Mátyás-Somfai Imre apa-fia duó alkotja, illetve a csapat kis fehér Opeljével a Morvai Zoltán és Erõs Gábor szállt ringbe.

A prológ két körbõl állt, és a kettõbõl mindenkinek csak egyet értékeltek, ami a terepraliban nem bevett szokás. A hossza csak 2,5 km volt, és nem egymás után tették meg a két kört, hanem aki végigment már rajta, beállt a startnál a sor végére és még egyszer elrajtolhatott.

A prológ nagy mutatványát a Morvai-Erõs páros mutatta be, akiknek a harmadik ugratónál eltört a kormányösszekötõjük, ezáltal az autó kormányozhatatlanná vált és leszánkáztak a kb. 7-8 mélyen fekvõ patak partjára, közben megritkítva az erdõt. Néhány fát kivágtak útközben, de szerencsés véget ért az esés, mert sem az autónak, sem a legénységnek nem lett baja. A kormányösszekötõt ki tudták cserélni, így rajthoz állhattak a másodszorra is, és mivel a két körbõl a jobbik idejét számították mindenkinek, így az esésük semmilyen büntetést, vagy kikésést nem eredményezett.

Somfaiék a prológ elsõ felében még óvatosan nyomták a gázt, de a második körben már az összetett hetedik eredményt hozták, így azt számolták el nekik a holnapi rajtsorrendhez. “Az autó gyengébb lett, mint nyáron volt, mert kisebb motort kapott, de így is jó idõt tudtunk autózni. A prológ nagyon rövidke volt, de tetszett, és jó hangulatban telt. Voltak benne ravasz részek, de apu már gyakorlott navigátor és megoldotta.” – nyilatkozta az ifjabbik Somfai.

A trió legjobb eredménye a horvát párosé lett, akik az ötödik helyrõl várhatják holnap reggel a rajtot. Õk gond nélkül autóztak, bár Daniel Saskin számára csak kóstoló volt a mai néhány kilométer, õ holnapra tartogatja az engergiáit.

Volt még egy kellemetlen epizód is a pálya szélén, amikor az egyik versenyzõ, a cseh Kunovsky Dusan egy rossz manõvert követõen bevágódott a nézõk közé. Szerencsére mindenkinek sikerült idõben elugrania, a nézõk rohantak, amerre láttak. Egy nõt azonban elvittek a mentõk, mert ugyan az autó nem ütötte meg, de nagyot esett menekülés közben és már nem bírt felkelni.

Holnap rövidke szakaszok várnak a mezõnyre, összesen kilenc szelektívet teljesítenek majd, de egyik sem éri el a 10 km-es távot.

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay sajnálja, de megérti a Silkway rali törlését
A végsőkig kivártak, de nem lehetett tovább halogatni a döntést: a Silkway rali szervezői az orosz sportminisztérium és a helyi autósport szövetség javaslatára törölték a versenyüket, amely július 2-án rajtolt volna Moszkvából, és nyolc szakasz megtétele után Kazanyban ért volna célba. Az immár hagyományosnak tekinthető viadal mind az autósok, mind a motorosok világkupa-sorozatának része lett […]
Olvasd tovább
2020-06-02
Tervezd meg a Grandland X új külsejét!
Megújulás előtt áll az Opel Grandland X! Ha a csapat műhelyében hófehéren áll a versenyautó, az mindig két dolgot jelent: az egyik, hogy készülünk valamire, a másik, hogy megújulunk. A nagy sivatagi versenyek után általában jön az ihlet, hogy milyen, a konkurenciától ellesett újításokkal ruházzuk fel a versenygépet. Bár a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős […]
Olvasd tovább
2020-05-29
Elmarad a 2020-as HunGarian Baja
A HunGarian Baja szervezői úgy döntöttek, a kialakult egészségügyi helyzet és az érvényben lévő törvényi háttér miatt az idén nem rendezik meg a magyar világkupa-versenyt, amelyen az Opel Dakar Team párosa, Szalay Balázs és Bunkoczi László is jó néhányszor rajthoz állt – volt, hogy a dobogón ünnepelhetett –, s amely az idén már 17. alkalommal […]
Olvasd tovább
2020-05-22