LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Szuper érzés hóban versenyezni
A pénteki viszontagságok után Szalayéknak sikerült fél hatkor szabadulni a vámhivatalból, az orosz vámosok végre kiengedték a kamiont és a versenyautót, így elhárult annak az akadálya, hogy elindulhassanak a Szentpétervár környékén megrendezésre kerülõ Baja Russia Európa Kupán. A verseny igazából ma kezdõdött el.

Az Igora síterephez közel esõ katonai lõtéren, ahol az útvonalat dózerrel alakították ki, így az orosz nagymenõknek is ismeretlennek számított a terep. Szalay és Bunkoczi még soha életében nem versenyzett hóban, de az elsõ próbálkozások után azonnal beleszerettek a versenyzés eme formájába. Ma egy rövid, 2,7 km hosszú szuperspeciállal melegítet be a mezõny, majd kétszer kellett teljesíteniük egy 85 km-es szelektív szakaszt.
 
“Szuper napunk volt és nagyon élveztük a versenyt, annak annak ellenére, hogy a végeredményünk nem lett jó. – számolt be a napjáról Szalay Balázs. – Már a szuperspeciál is, bár nagyon rövid volt, nagyon élvezetesre és változatosra sikerült. Voltak benne gyors és nagyon technikás, lassú szakaszok, mi pedig kipróbáltuk, milyenek az elsõ lépések a szöges gumival. Az elsõ hosszú szelektíven nagyon éveztem a hóban való vezetést, egészen addig, míg a vége elõtt 6 km-rel egy job bos kanyart nem sikerült bevenni. Emiatt felfutottam a hófalra, de pont olyan szerencsétlenül, hogy mind a négy kerekünk a levegõben volt. Az utánunk jövõ elsõ autó megpróbált segíteni, de elszakadt a vontatókötél, ezért õk továbbmentek. A következõ segítségre több mint 45 percet kellett várnunk, végül az olasz páros segített lejönni a hóbuckáról.  A havat addigra már szerencsére sikerült valamilyen szinten ellapátolni a kocsi alól. Nagy meglepetésünkre szolgált az egyébként, hogy a hó eltakarítása az autó alól sokkal nehezebb feladat, mint a sivatagban a homokot kilapátolni onnan. Mikor a hóba beleszúrtunk a lapátot, akkor csak az üres lapát jött ki, mert az autó, ahogy ráült a hóra, összetömörítette azt és mint a jeget, csak kivágni tudtuk az autó alól. Ezzel nagyon megkínlódtunk.

Ennek ellenére teljesen jónak értékeljük a mai napot, nagyon jól autóztunk és a szöges gumit is jól szokjuk. A második gyorson már 130 km/h feletti sebességgel száguldottuk a jégen. Ös szességében a 30. helyen vagyunk összetettben, az orosz bajnoki indulókkal együtt.”

Nagyon jó idõt fogott ki az Opel Dakar Team, hiszen 0 C fok volt ma, ami kifejezetten melegnek számít arrafelé ilyenkor. Persze a hó derékig ér, amikor az Opeles páros próbálta kimenteni az autót a hó fogságából, elõbb magukat kellett kiszabadulniuk, mert mozdulni sem tudtak a nagy hóban.
 
Az összetett állást egyelõre a lengyel Holowczyc vezeti, a tavalyi gyõztes Gadasin azonban csak a negyedik helyen áll.

Holnap szintén a 85 km-es távot teszi meg a mezõny háromszor, de azokat már az ellenkezõ irányban kell teljesíteniük. A tervek szerint a három szakaszt 16:20 perckor (magyar idõ szerint 14:20) fejezi be az elsõ versenyzõ.

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Dakar_desert
Dakar: újítások pro és kontra
Tilos lesz a telefon és a GPS az autókban, minden háromszáz kilométernél hosszabb mért szakaszon kötelezően beiktatnak 15 perc pihenőt, és előkészített, színes itinert kap minden résztvevő.   Javában zajlanak az előkészületek a 2020-as Dakar ralira, amelyen jó néhány újítás várja a versenyzőket, ha nem lenne elég, hogy vadonatúj helyszínen, Szaúd-Arábiában rendezik meg a viadalt, […]
Olvasd tovább
2019-06-14
Szalay Balázs - Nagy futam
Szalay: Nagy futam, nagy élmény!
Immár hetedik alkalommal tartották meg a Nagy Futamot, amelyre ezúttal is több tízezer ember volt kíváncsi Budapest gyönyörű, történelmi belvárosában. Hosszú, tömött sorokban álltak a szurkolók az Andrássy út két oldalán, valamint az Erzsébet téren, és aki csak villanásnyi képeket látott a hátsó sorokból, az is megérezte az utcai parádé hangulatát – méghozzá az elképesztő […]
Olvasd tovább
2019-05-01
Szalay Balázs átadta a kormányt
A mi kis falunk Gyurijának Dakar-kalandja
Szalay Balázs nem túl gyakran adja ki a kezéből a volánt – még az utcán sem, nemhogy a versenypályán, most azonban kivételt tett. A mi kis falunk című sorozat susogós tréningruhát viselő futballtrénere, Gyuri – vagyis Lengyel Tamás – kedvéért.   Miután az RTL Klub elképesztően népszerű sorozatának múlt szombati epizódjában Gyuri épp a Dakart […]
Olvasd tovább
2019-04-27