LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Szuper érzés hóban versenyezni
A pénteki viszontagságok után Szalayéknak sikerült fél hatkor szabadulni a vámhivatalból, az orosz vámosok végre kiengedték a kamiont és a versenyautót, így elhárult annak az akadálya, hogy elindulhassanak a Szentpétervár környékén megrendezésre kerülõ Baja Russia Európa Kupán. A verseny igazából ma kezdõdött el.

Az Igora síterephez közel esõ katonai lõtéren, ahol az útvonalat dózerrel alakították ki, így az orosz nagymenõknek is ismeretlennek számított a terep. Szalay és Bunkoczi még soha életében nem versenyzett hóban, de az elsõ próbálkozások után azonnal beleszerettek a versenyzés eme formájába. Ma egy rövid, 2,7 km hosszú szuperspeciállal melegítet be a mezõny, majd kétszer kellett teljesíteniük egy 85 km-es szelektív szakaszt.
 
“Szuper napunk volt és nagyon élveztük a versenyt, annak annak ellenére, hogy a végeredményünk nem lett jó. – számolt be a napjáról Szalay Balázs. – Már a szuperspeciál is, bár nagyon rövid volt, nagyon élvezetesre és változatosra sikerült. Voltak benne gyors és nagyon technikás, lassú szakaszok, mi pedig kipróbáltuk, milyenek az elsõ lépések a szöges gumival. Az elsõ hosszú szelektíven nagyon éveztem a hóban való vezetést, egészen addig, míg a vége elõtt 6 km-rel egy job bos kanyart nem sikerült bevenni. Emiatt felfutottam a hófalra, de pont olyan szerencsétlenül, hogy mind a négy kerekünk a levegõben volt. Az utánunk jövõ elsõ autó megpróbált segíteni, de elszakadt a vontatókötél, ezért õk továbbmentek. A következõ segítségre több mint 45 percet kellett várnunk, végül az olasz páros segített lejönni a hóbuckáról.  A havat addigra már szerencsére sikerült valamilyen szinten ellapátolni a kocsi alól. Nagy meglepetésünkre szolgált az egyébként, hogy a hó eltakarítása az autó alól sokkal nehezebb feladat, mint a sivatagban a homokot kilapátolni onnan. Mikor a hóba beleszúrtunk a lapátot, akkor csak az üres lapát jött ki, mert az autó, ahogy ráült a hóra, összetömörítette azt és mint a jeget, csak kivágni tudtuk az autó alól. Ezzel nagyon megkínlódtunk.

Ennek ellenére teljesen jónak értékeljük a mai napot, nagyon jól autóztunk és a szöges gumit is jól szokjuk. A második gyorson már 130 km/h feletti sebességgel száguldottuk a jégen. Ös szességében a 30. helyen vagyunk összetettben, az orosz bajnoki indulókkal együtt.”

Nagyon jó idõt fogott ki az Opel Dakar Team, hiszen 0 C fok volt ma, ami kifejezetten melegnek számít arrafelé ilyenkor. Persze a hó derékig ér, amikor az Opeles páros próbálta kimenteni az autót a hó fogságából, elõbb magukat kellett kiszabadulniuk, mert mozdulni sem tudtak a nagy hóban.
 
Az összetett állást egyelõre a lengyel Holowczyc vezeti, a tavalyi gyõztes Gadasin azonban csak a negyedik helyen áll.

Holnap szintén a 85 km-es távot teszi meg a mezõny háromszor, de azokat már az ellenkezõ irányban kell teljesíteniük. A tervek szerint a három szakaszt 16:20 perckor (magyar idõ szerint 14:20) fejezi be az elsõ versenyzõ.

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalayék a hetedik helyen
Két hosszú, sivatagi szakaszt teljesített a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a jordán világkupa-futam pénteki napján: az Opel Dakar Team párosa a hetedik helyről várja a zárónapot.   Forró, nehéz, idegőrlő napjuk volt a versenyzőknek a jordán világkupa-futam péntekjén. Egy 211 és egy 80 kilométeres szakaszt kellett teljesíteniük a Wadi Rumban. Egyfelől gyönyörű tájakon autóztak, […]
Olvasd tovább
2019-09-20
Bemelegítettek! 
Aqaba belvárosában, egy három kilométeres, homokos, csúszkálós, két ugratóval izgalmassá tett prológgal kezdődött el a jordániai világkupa futam, amelyen egyedüli magyar párosként áll rajthoz a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős.    Az Opel Dakar Team párosa szerdán még a verseny rendezői által szervezett kiránduláson vett részt, amelynek keretében megnézte a világ egyik csodáját, a rózsaszín […]
Olvasd tovább
2019-09-19
Irány a Mars!
Baja a Marson – így nevezik a hétvégén tartandó sprint tereprali világkupa-futamot, amelyen rajthoz áll a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős.  A magyar párosnak különleges kötődése van a helyszínhez, hiszen az Opel Dakar Team építette azt a marsjárót, amely szerepelt a Matt Damon főszereplésével leforgatott Mentőexpedíció című mozifilmben, így az a furcsa helyzet állt elő, […]
Olvasd tovább
2019-09-16