LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Trükkös és gyors szakaszok

Ma teljesítették a versenyzõk a Dakar leghosszabb útvonalát, összesen 796 km-t. Ez egy 476 km hosszú szelektív szakaszt tartalmazott, amibe beiktattak egy ún. neutralizációt is, egy összekötõ szakaszt a szelektív 204. és 334. kilométere között, mivel ott természetvédelmi területen mentek át.
Lendületesen haladtak ma a versenyzõk, a szakaszon gyors, technikás, látványos és ugratókkal teli részek váltották egymást.
  

Francisco Lopez Contardo volt a leggyorsabb motoros az Aprilaval. Nagyon élvezte a pályát, de közben meglátása szerint ez volt az egyik legkeményebb szakasz. David Fretigne végzett mögötte a második helyen, aki annak köszönhette gyorsaságát, hogy rátapadt az elõtte haladó Marc Coma-ra. Amikor már majdnem eltûnt elõtte a spanyol motoros és csak a sisakját látta, meghúzta a gázt. 
Az abszolútban elsõ helyen álló Cyril Despres nem sietett ma sem. Az a taktikája, hogy több mint egy órás elõnyét kihasználva óvatosan gurul be a Buenos Aires-i célba.  

Saghmeister Gábor ezidáig a szakasz elsõ felén van túl, ahol a 67. legjobb idõ volt az övé. A második résznek már kilencven motoros nekivágott, reméljük, nem történt vele semmi gond és hamarosan õ is nekivág a maradék 142 km-nek.

Az autósoknál ismét a Volkswagenek taroltak. Carlos Sainz ma megmutatta, hogy nem adja könnyen a pozícióját. Elmondása szerint a világon semmi gondja nem volt, végigment a pályán, ahogy azt egy profinak kell. Nasser Al-Attiyah nem tudta utolérni, sõt, a szakasz elején igencsak le volt maradva, de szépen feljött Sainz mögé a második helyre és 52 mp-es hátránnyal zárta a napot. “Gyors volt a mai szakasz, néhol hihetetlen részeken mentünk. Volt, ahol négy keréken autóztunk, volt, ahol csak három keréken, és volt, ahol csak két keréken… Néhány helyen olyan meredek részen jöttünk le, amilyet még életemben nem láttam, szinte már függõleges volt… Nagyon jó nap volt, és sok idõt sem veszítettünk. Úgy érzem, nagyon jó lesz a holnap is.” – nyilatkozta a quatari pilóta.

A kamionosok mezõnyében egyelõre még csak a két orosz Kamazos trió ért célba a papírforma szerinti sorrendben: elõl Chagin, mögötte Kabirov. Ezzel marad a már az elsõ napon kialakult felállás.

Már csak két nap van hátra a nagy viadalból. Holnap kb. 40 km hosszan a szürke homokdûnéken evickél át a mezõny, utána jönnek a gyors részek 220 km-en át, ahol mindenki tolja majd, ahogy a csövön kifér. 

Nem hivatalos összetett eredmények:

Motor
1. Despres (KTM, 46:10:56), 2. Lopez Contardo (Aprilia, +01:03:42), 3. Ullevalseter (KTM, +01:04:55)

Quad
1. M. Patronelli (Yamaha, 57:26:04), 2. A. Patronelli (Yamaha, +02:18:34), 3. Declerck (Polaris, +06:37:34)

Autó
1. Sainz (VW, +42:47:24), 2. Al-Attiyah (VW, +00:05:20), 3. Miller (VW, +00:28:12)

Kamion 
1. Chagin (Kamaz, 49:39:52), 2. Kabirov (Kamaz, +01:13:43)…

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay levonta a tanulságokat
Szalay Balázs huszonöt éve indult az első Dakarján, s bár a jubileumi verseny nem úgy sikerült, ahogy tervezte, sajnos a sorozatos problémák és technikai gondok megakadályozták a célba érkezésben, ő nem adja fel. Szokásához híven levonta a tanulságokat, és mire vége az idei versenynek, már meglesz a jövőre vonatkozó terve is. Sőt, talán már meg […]
Olvasd tovább
2021-01-12
Szalay: „Nem tudjuk folytatni…”
Rettenetesen nehéz – igaz, abszolút logikus – döntést hozott az Opel Dakar Team párosa: nem folytatja a 2021-es Dakar ralit. A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős pénteken kétkerékhajtással nem vágott neki az emberpróbáló dűnéknek (nem tudott volna átmenni rajtuk), ezzel tulajdonképpen ki is szállt az érdemi küzdelemből, hiszen ez kizárást von maga után. Az egyetlen […]
Olvasd tovább
2021-01-09
Leestek egy dűnéről, de jött a mentőcsapat!
Egyszer fent, egyszer lent – néha egy napon belül mind a kettő. A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a Dakar rali csütörtöki szakaszának elején fent volt (az első ellenőrző ponton a 17. helyen haladt át), és utána is jó ideig remek tempót diktált. Utóbb azonban, körülbelül 30 kilométerrel a cél előtt utolérte Tom Coronelt, akinek […]
Olvasd tovább
2021-01-07