LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Vissza a sivatagba!

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettõs szerdán Moszkvába repül – az orosz fõvárosban, közelebbrõl a legendás Vörös téren ugyanis szombaton elrajtol a szezon egyik legrangosabb nemzetközi terepraliversenye, a Selyemút-rali.

Elõtte a párosok túllendülnek a kötelezõ papírmunkán (az adminisztratív ellenõrzésen) és bemutatják versenygépeiket, ezután pedig kezdõdhet a majd’ 4000 kilométeres száguldás, amely során Moszkvából Gelendzsikbe száguld a mezõny, átszelve közben a Kalmük-sivatagot, amely bár kisebb, mint a Szahara vagy az Atacama – botorság lenne fél vállról venni.

„A Selyemút-rali azért vonzó a versenyzõk számára, mert egyrészt remek a szervezés, másrészt nagyon jó pályákon mérhetjük össze a gyorsaságunkat. Van olyan szakasz, amelyen belül megyünk mezõn, erdõben, sziklás talajon és még homokban is. Elképesztõen változatos a táj, de éppen ez jelenti a tereprali sava-borsát” – mondta Szalay, aki Opel Antarájával tavaly is rajthoz állt a versenyen, s bár a technika ördöge megakadályozta a célba érkezésben, mégis jó emlékeket õriz a Kalmük-sivatagról.

„Tavaly nem volt nagyon hosszú a sivatagos rész, de ahogy elnéztem az útvonalat az idén két hurokszakaszt is beiktattak a rendezõk, s mindkettõ visszavisz minket a dûnék közé. Ennek nagyon örülök, mert én a homokban szeretek igazán autózni, ott vagyok elememben” – mondta Szalay, aki nyilván szeretne a lehetõ legjobb pozícióban célba érni. Persze, tisztában van vele, hogy bár a BMW gyári csapat az utolsó pillanatban visszamondta a részvételét, így is lesz kemény ellenfél bõven. Például a kétszeres Dakar-gyõztes Jean-Louis Schlesser, de a hazai pályán száguldó oroszok is szerezhetnek meglepetést, hiszen az elmúlt években õk is felzárkóztak a nemzetközi élmezõnyhöz.
S mégiscsak otthon lesznek…

„Nagyképûség lenne, ha bárki, bármelyik sivatagra azt mondaná, nem lepheti meg – ráadásul ezek a versenyek éppen attól fantasztikusak, hogy mindig hoznak valami újak. Összetett játék ez, amely száz százalékos összpontosítást kíván. Talán az orosz sivatag kisebb, mint az Atacama, de ez iránt is nagy tisztelettel kell lenni, hogy átengedjen” – mondta a navigátor, Bunkoczi László.
A tisztelet tehát nem hibádzik, jöhet a rajt!

Információk a Selyemút-raliról

A verseny rajtja: július 7., Moszkva, Vörös tér
A verseny célja: július 13., Gelendzsik
A verseny össztávja: 3858.81 km
A szelektív (mért) szakaszok hossza: 2083 km

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Dakar_desert
Dakar: újítások pro és kontra
Tilos lesz a telefon és a GPS az autókban, minden háromszáz kilométernél hosszabb mért szakaszon kötelezően beiktatnak 15 perc pihenőt, és előkészített, színes itinert kap minden résztvevő.   Javában zajlanak az előkészületek a 2020-as Dakar ralira, amelyen jó néhány újítás várja a versenyzőket, ha nem lenne elég, hogy vadonatúj helyszínen, Szaúd-Arábiában rendezik meg a viadalt, […]
Olvasd tovább
2019-06-14
Szalay Balázs - Nagy futam
Szalay: Nagy futam, nagy élmény!
Immár hetedik alkalommal tartották meg a Nagy Futamot, amelyre ezúttal is több tízezer ember volt kíváncsi Budapest gyönyörű, történelmi belvárosában. Hosszú, tömött sorokban álltak a szurkolók az Andrássy út két oldalán, valamint az Erzsébet téren, és aki csak villanásnyi képeket látott a hátsó sorokból, az is megérezte az utcai parádé hangulatát – méghozzá az elképesztő […]
Olvasd tovább
2019-05-01
Szalay Balázs átadta a kormányt
A mi kis falunk Gyurijának Dakar-kalandja
Szalay Balázs nem túl gyakran adja ki a kezéből a volánt – még az utcán sem, nemhogy a versenypályán, most azonban kivételt tett. A mi kis falunk című sorozat susogós tréningruhát viselő futballtrénere, Gyuri – vagyis Lengyel Tamás – kedvéért.   Miután az RTL Klub elképesztően népszerű sorozatának múlt szombati epizódjában Gyuri épp a Dakart […]
Olvasd tovább
2019-04-27