LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Vissza a sivatagba!

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettõs szerdán Moszkvába repül – az orosz fõvárosban, közelebbrõl a legendás Vörös téren ugyanis szombaton elrajtol a szezon egyik legrangosabb nemzetközi terepraliversenye, a Selyemút-rali.

Elõtte a párosok túllendülnek a kötelezõ papírmunkán (az adminisztratív ellenõrzésen) és bemutatják versenygépeiket, ezután pedig kezdõdhet a majd’ 4000 kilométeres száguldás, amely során Moszkvából Gelendzsikbe száguld a mezõny, átszelve közben a Kalmük-sivatagot, amely bár kisebb, mint a Szahara vagy az Atacama – botorság lenne fél vállról venni.

„A Selyemút-rali azért vonzó a versenyzõk számára, mert egyrészt remek a szervezés, másrészt nagyon jó pályákon mérhetjük össze a gyorsaságunkat. Van olyan szakasz, amelyen belül megyünk mezõn, erdõben, sziklás talajon és még homokban is. Elképesztõen változatos a táj, de éppen ez jelenti a tereprali sava-borsát” – mondta Szalay, aki Opel Antarájával tavaly is rajthoz állt a versenyen, s bár a technika ördöge megakadályozta a célba érkezésben, mégis jó emlékeket õriz a Kalmük-sivatagról.

„Tavaly nem volt nagyon hosszú a sivatagos rész, de ahogy elnéztem az útvonalat az idén két hurokszakaszt is beiktattak a rendezõk, s mindkettõ visszavisz minket a dûnék közé. Ennek nagyon örülök, mert én a homokban szeretek igazán autózni, ott vagyok elememben” – mondta Szalay, aki nyilván szeretne a lehetõ legjobb pozícióban célba érni. Persze, tisztában van vele, hogy bár a BMW gyári csapat az utolsó pillanatban visszamondta a részvételét, így is lesz kemény ellenfél bõven. Például a kétszeres Dakar-gyõztes Jean-Louis Schlesser, de a hazai pályán száguldó oroszok is szerezhetnek meglepetést, hiszen az elmúlt években õk is felzárkóztak a nemzetközi élmezõnyhöz.
S mégiscsak otthon lesznek…

„Nagyképûség lenne, ha bárki, bármelyik sivatagra azt mondaná, nem lepheti meg – ráadásul ezek a versenyek éppen attól fantasztikusak, hogy mindig hoznak valami újak. Összetett játék ez, amely száz százalékos összpontosítást kíván. Talán az orosz sivatag kisebb, mint az Atacama, de ez iránt is nagy tisztelettel kell lenni, hogy átengedjen” – mondta a navigátor, Bunkoczi László.
A tisztelet tehát nem hibádzik, jöhet a rajt!

Információk a Selyemút-raliról

A verseny rajtja: július 7., Moszkva, Vörös tér
A verseny célja: július 13., Gelendzsik
A verseny össztávja: 3858.81 km
A szelektív (mért) szakaszok hossza: 2083 km

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalayék a hetedik helyen
Két hosszú, sivatagi szakaszt teljesített a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a jordán világkupa-futam pénteki napján: az Opel Dakar Team párosa a hetedik helyről várja a zárónapot.   Forró, nehéz, idegőrlő napjuk volt a versenyzőknek a jordán világkupa-futam péntekjén. Egy 211 és egy 80 kilométeres szakaszt kellett teljesíteniük a Wadi Rumban. Egyfelől gyönyörű tájakon autóztak, […]
Olvasd tovább
2019-09-20
Bemelegítettek! 
Aqaba belvárosában, egy három kilométeres, homokos, csúszkálós, két ugratóval izgalmassá tett prológgal kezdődött el a jordániai világkupa futam, amelyen egyedüli magyar párosként áll rajthoz a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős.    Az Opel Dakar Team párosa szerdán még a verseny rendezői által szervezett kiránduláson vett részt, amelynek keretében megnézte a világ egyik csodáját, a rózsaszín […]
Olvasd tovább
2019-09-19
Irány a Mars!
Baja a Marson – így nevezik a hétvégén tartandó sprint tereprali világkupa-futamot, amelyen rajthoz áll a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős.  A magyar párosnak különleges kötődése van a helyszínhez, hiszen az Opel Dakar Team építette azt a marsjárót, amely szerepelt a Matt Damon főszereplésével leforgatott Mentőexpedíció című mozifilmben, így az a furcsa helyzet állt elő, […]
Olvasd tovább
2019-09-16