LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Visszatérünk Afrikába!
Szalay Balázs és Bunkoczi László Afrikában kezdte közös pályafutását – körülbelül százezer (!) versenykilométerrel ezelõtt, s most hét közös Dakar (hét célba érkezés…) után a fiúk úgy döntöttek, ismét Afrika felé veszik az irányt. Beneveztek az Africa Eco Race-re, amely a Dakar legendás útvonalán halad, vagyis Marokkón és Mauritánián keresztül érkezik meg végül Szenegálba, a Rózsaszín-tó partjára. 

„Afrikában kezdõdött minden, ott szerettük meg a sivatagi versenyzést – nyilatkozta Szalay Balázs, aki összesen 12 alkalommal állt rajthoz a világ leghosszabb és legnehezebb terepversenyén. – Hat éve autóztunk legutóbb ezen az útvonalon, s bár Dél-Amerikában is jól éreztük magunkat, azt azért mindig megbeszéltük a versenyzõtársakkal, hogy Afrika volt az igazi, hogy mindenki visszavágyik oda. Hát mi eldöntöttük, hogy vissza is térünk.”


Noha logisztika és talán kihívás szempontjából is nehezebb az Africa Eco Race (hiszen itt nem csupán a mezõny, a szervizcsapat is úttalan utakon halad a Szaharában), de Szalayék nem törõdnek a statisztikákkal, amelyek azt mutatják, a Szahara jóval kevesebb versenyzõt „enged át”, mint a dél-amerikai Atacama. 
„Az afrikai országok belátták, szükségük van a terepralira – hiszen jelentõs bevétellel szolgál számukra –, úgyhogy a verseny teljesen biztonságos, a helyi kormányok és hadsereg a garancia erre. A kihívás, a pályák, a kietlen tájak miatt nyilván nehéz versenyre számítunk, az esélyeink azonban jók arra, hogy az élmezõnyben végezzünk. Persze, garancia semmire sincs, de hogy végig fogjuk küzdeni a távot, azt megígérhetem. Többek között ugyanis azért vonz mindenkit a Szahara, mert legyõzhetetlennek tûnik” – mondta Szalay Balázs, akit ezúttal nem kísér versenykamion a szakaszokon, hanem „csupán” a szervizcsapatra hagyatkozik (vagyis magán a szelektíven kizárólag magára számíthat), amelyet Darázsi Zsolt, Õri Péter és Kecskés István alkot majd a 2014-es viadalon.

„Tíz év telt el azóta, hogy elõször betettem a lábam Afrikába, s az elsõ ilyen jellegû élmény nyilván legalább annyira meghatározó az ember életében, mint az elsõ csók – mesélte Bunkoczi László, az Opel Dakar Team navigátora. – Én is szívesen emlékszem azokra az idõkre, és az utóbbi években idõrõl idõre eljátszottunk a gondolattal, hogy vissza kellene térnünk a gyökerekhez, vissza oda, ahol a kalandok kezdõdtek. Az egyik kedvenc filmem, A tökös, a török, az õr meg a nõ, amelyben az egyik fõszereplõ ellopja Jean-Louis Schlesser autóját és azt üvölti, hogy Ont he road again. Most nekem is ilyen érzésem van. Igaz, mi még nem vagyunk úton, csak készülünk rá, tréningezünk és várunk. Most, hogy biztossá vált az indulásunk, már siettetnénk az idõt, hogy újra ott legyünk.”
Az autóversenyek meghatározó része a technikai háttér. Ami az autót illeti, az Africa Eco Race emberpróbáló távjának az Opel Mokkával vág neki a kettõs, amely a 2013-as Dakaron – majd azt követõen a Selyemút-ralin – már bizonyított, és természetesen új fejlesztéseket is kapott azóta. Ahogyan azt az Opel Dakar Teamtõl megszokhattuk az utóbbi években.
Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Navigátorok kössétek fel a gatyátokat!
Szaúd-Arábia szinte teljesen felfedezetlen terep a terepralisok számára, még akkor is, ha rendeznek majd ősszel egy-két rövidebb versenyt, amelyre biztosan elutazik az élmezőny. De a versenyzők nagy része úgy érkezik majd meg a januári Dakar helyszínére, hogy csak fényképeken látta a tájat. Így azután fokozott figyelem irányul majd a navigátorokra, így az Opel Dakar Team […]
Olvasd tovább
2019-10-03
Játék a számokkal
Szaúd-Arábia a 30. ország lesz, amely vendégül látja a Dakar-mezőnyt, s a 38. amelyben a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős megméreti magát versenykörülmények között. Három nagyváros határozza meg az útvonalat: Jeddah testesíti meg a történelmi gyökereket, a főváros, vagyis Riyadh a királyság erejét jelképezi, amely határozottan a jövő felé fordul, amit a Qiddiya projekt is […]
Olvasd tovább
2019-10-01
Nyolc vk-pontot szerzett Szalay és Bunkoczi!
A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős még egy emberpróbáló, 211 kilométeres sivatagi szakaszt teljesített szombaton, és a hatodik helyen végzett a Baja Jordan viadalon, ami nyolc világkupa-pontot jelent számára. A gyönyörű Wadi Rumban, vagyis a hold völgyében tartották meg a Baja Jordan utolsó szakaszát szombaton: a mezőny számára ezúttal is 211 kilométer volt a penzum, […]
Olvasd tovább
2019-09-21