LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Zapletal túl van a gerincmûtéten!

Miroslav Zapletal, aki – bár cseh versenyzõ – magyar licenszével egyedül képviseli a magyar színeket a Dakar Rallyn, csütörtök este hatalmasat borult a Mitsubishi Strakar versenyautójával a Dakar Rallyn. Egy dûne mögött estek le egy 15 méteres szurdokba. Navigátora, Tomas kisebb zúzódásokat szenvedett, de Zapletal a hátát fájlalta és mint kiderült, megsérült a gerince.

Elõször helikopterrel a bivouacba szállították a verseny mobilkórházába, de végül úgy döntöttek orvosai, hogy mûtétre lesz szükség és át kell szállítani a 2000 km-re lévõ chilei fõvárosba, Santiagoba, ahol elvégezhetik a beavatkozást.
Ma reggel sikeresen megmûtötték a Mitsubishi pilótát és egyelõre 48 órás megfigyelés alatt tartják az intenzív osztályon. Orvosa a két nap letelte után dönti el, hogy hazaszállítható-e Csehországba, vagy ott kell még maradnia.
Mirek Zapletal évek óta a magyar tereprali versenyek egyik fõszereplõje, sokat küzdött a bajnoki címért, melyet idén óriási csatát követõen végre kiértemelten magáénak tudhat.
 
A Dakar legyen bármilyen nehéz, vagy könnyen teljesíthetõ, egy dolog biztosan állandó benne: a közepén megtartják a pihenõnapot, amikor a versenyzõk fizikailag és lelkileg is felkészülhetnek a viadal második felére. Ez a nap mára esett, Antafagasta bivouacjában van a teljes mezõny. Ilyenkor általában minden versenyjármûvön nem csak javítják és tisztítják, hanem kicserélik a fõbb alkatrészeket. A táborban mindenki dolgozik, sürög-forog, olyan fentrõl nézve, mint egy hangyaboly.

A szünetet követõen holnap hajnalban ismét útrakelnek, és a már jól ismert Copiaponak veszik az irányt. Elhagyják ezt a területet, amit a Csendes-óceán közelsége miatt sûrûn köd borít és újra bevetik magukat az Atacama homokjába, hogy megküzdjenek a nagy dûnékkel. Elõtte még egy köves részen kell átvergõdniük, ahol könnyû nagyot hibázni, ami fõleg az élen állókat érintheti érzékenyen.

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Alternatív megoldások a Marokkó ralin
A marokkói világkupa-futam szervezői a jelenlegi helyzetnek megfelelően átszabták a terveiket, így az eddigiektől eltérően nem szállodában laknak majd a mezőny tagjai, hanem ahogy régen, egy nagyobb, zárt tábort építenek fel számukra, hogy a lehető legkevesebbet érintkezzenek a helyiekkel, így óvva a saját és az ő egészségüket. Az eredeti terv szerint a verseny Agadirból rajtolt […]
Olvasd tovább
2020-06-26
Dakar 2021: Kihívásokkal teli, technikás útvonal!
Arábia, ahogyan még sohasem láttuk – itt a Dakar rali 2021-es útvonala! A 43. Dakar ralit január 3-ától 15-éig tartják meg Szaúd-Arábiában – immár második alkalommal vendégeskedik a mezőny a Közel-Keleten. A verseny minden egyes mért szakasza új, ami azt jelenti, hogy a versenyzők folytathatják az ország, és az ottani sivatag felfedezését. Az útvonalat úgy […]
Olvasd tovább
2020-06-11
Szalay sajnálja, de megérti a Silkway rali törlését
A végsőkig kivártak, de nem lehetett tovább halogatni a döntést: a Silkway rali szervezői az orosz sportminisztérium és a helyi autósport szövetség javaslatára törölték a versenyüket, amely július 2-án rajtolt volna Moszkvából, és nyolc szakasz megtétele után Kazanyban ért volna célba. Az immár hagyományosnak tekinthető viadal mind az autósok, mind a motorosok világkupa-sorozatának része lett […]
Olvasd tovább
2020-06-02