LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Zapletal túl van a gerincmûtéten!

Miroslav Zapletal, aki – bár cseh versenyzõ – magyar licenszével egyedül képviseli a magyar színeket a Dakar Rallyn, csütörtök este hatalmasat borult a Mitsubishi Strakar versenyautójával a Dakar Rallyn. Egy dûne mögött estek le egy 15 méteres szurdokba. Navigátora, Tomas kisebb zúzódásokat szenvedett, de Zapletal a hátát fájlalta és mint kiderült, megsérült a gerince.

Elõször helikopterrel a bivouacba szállították a verseny mobilkórházába, de végül úgy döntöttek orvosai, hogy mûtétre lesz szükség és át kell szállítani a 2000 km-re lévõ chilei fõvárosba, Santiagoba, ahol elvégezhetik a beavatkozást.
Ma reggel sikeresen megmûtötték a Mitsubishi pilótát és egyelõre 48 órás megfigyelés alatt tartják az intenzív osztályon. Orvosa a két nap letelte után dönti el, hogy hazaszállítható-e Csehországba, vagy ott kell még maradnia.
Mirek Zapletal évek óta a magyar tereprali versenyek egyik fõszereplõje, sokat küzdött a bajnoki címért, melyet idén óriási csatát követõen végre kiértemelten magáénak tudhat.
 
A Dakar legyen bármilyen nehéz, vagy könnyen teljesíthetõ, egy dolog biztosan állandó benne: a közepén megtartják a pihenõnapot, amikor a versenyzõk fizikailag és lelkileg is felkészülhetnek a viadal második felére. Ez a nap mára esett, Antafagasta bivouacjában van a teljes mezõny. Ilyenkor általában minden versenyjármûvön nem csak javítják és tisztítják, hanem kicserélik a fõbb alkatrészeket. A táborban mindenki dolgozik, sürög-forog, olyan fentrõl nézve, mint egy hangyaboly.

A szünetet követõen holnap hajnalban ismét útrakelnek, és a már jól ismert Copiaponak veszik az irányt. Elhagyják ezt a területet, amit a Csendes-óceán közelsége miatt sûrûn köd borít és újra bevetik magukat az Atacama homokjába, hogy megküzdjenek a nagy dûnékkel. Elõtte még egy köves részen kell átvergõdniük, ahol könnyû nagyot hibázni, ami fõleg az élen állókat érintheti érzékenyen.

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Dakar_desert
Dakar: újítások pro és kontra
Tilos lesz a telefon és a GPS az autókban, minden háromszáz kilométernél hosszabb mért szakaszon kötelezően beiktatnak 15 perc pihenőt, és előkészített, színes itinert kap minden résztvevő.   Javában zajlanak az előkészületek a 2020-as Dakar ralira, amelyen jó néhány újítás várja a versenyzőket, ha nem lenne elég, hogy vadonatúj helyszínen, Szaúd-Arábiában rendezik meg a viadalt, […]
Olvasd tovább
2019-06-14
Szalay Balázs - Nagy futam
Szalay: Nagy futam, nagy élmény!
Immár hetedik alkalommal tartották meg a Nagy Futamot, amelyre ezúttal is több tízezer ember volt kíváncsi Budapest gyönyörű, történelmi belvárosában. Hosszú, tömött sorokban álltak a szurkolók az Andrássy út két oldalán, valamint az Erzsébet téren, és aki csak villanásnyi képeket látott a hátsó sorokból, az is megérezte az utcai parádé hangulatát – méghozzá az elképesztő […]
Olvasd tovább
2019-05-01
Szalay Balázs átadta a kormányt
A mi kis falunk Gyurijának Dakar-kalandja
Szalay Balázs nem túl gyakran adja ki a kezéből a volánt – még az utcán sem, nemhogy a versenypályán, most azonban kivételt tett. A mi kis falunk című sorozat susogós tréningruhát viselő futballtrénere, Gyuri – vagyis Lengyel Tamás – kedvéért.   Miután az RTL Klub elképesztően népszerű sorozatának múlt szombati epizódjában Gyuri épp a Dakart […]
Olvasd tovább
2019-04-27